Vor fi mai mulți bolnavi de gripă în acest an

Vor fi mai mulți bolnavi de gripă în acest an
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Numărul de îmbolnăviri de gripă va fi mai mare anul acesta, susţine preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila. Medicul mai spune că în acest sezon a crescut numărul celor care s-au vaccinat, însă nu este suficient pentru acoperirea ţintei recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Mediafax.

„În acest an, având în vedere şi aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, din cauza circulaţiei simultane a virusurilor de tip A şi de tip B, se estimează un număr mai mare, probabil, de îmbolnăviri, comparativ cu ultimele două sezoane”. a precizat preşedintele SRM.

Medicul a adăugat că, în afară de vaccinare, măsurile de protecţie individuală sunt esenţiale. „De fiecare dată când avem o viroză respiratorie este bine se evităm să mergem în colectivitate sau la locul de muncă, este bine să fim izolaţi la domiciliu, dacă este o formă uşoară sau medie, iar formele grave beneficiază de spitalizare şi neapărat trebuie sa ne adresăm medicului pentru a evita administrarea cu antibiotice, care nu este în niciun fel binefăcătoare în cazul unei infecţii cu virusuri”, a explicat Alexandru Rafila.

„Campania de vaccinare împotriva gripei se apropie de sfârşit, din câte ştiţi Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin, care au fost administrate aproape în totalitate. În afară de acest număr de doze, pe piaţa liberă s-a dublat cererea de vaccin comparativ cu sezonul 2018-2019 şi ne găsim în situaţia în care 2 milioane de oameni, mai ales din categoriile cu risc, s-au vaccinat împotriva gripei”, a mai spus specialistul.

Vârful sezonului de gripă va fi la începutul lui februarie

Preşedintele SRM a considerat drept „un fapt îmbucurător” faptul că numărul de doze administrate este mai mare faţă de anul trecut cu 25 la sută, „însă mai avem până la acoperirea ţintei recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”.

Potrivit specialistului, vârful sezonului de îmbolnăviri va fi, ca în fiecare an, sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. „Având în vedere că în ultimele săptămâni se înregistrează cazuri confirmate de gripă, putem aprecia că probabil sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie va fi vârful îmbolnăvirii de gripă, ca în fiecare an de altfel, cu mici decalaje”, explică Rafila.

Medicul mai spune că cei care nu se vaccinează nu se pot feri de gripă decât prin măsurile de igienă individuală, prin spălatul mâinilor şi prin evitarea pe cât posibil a zonelor foarte aglomerate. Dacă merg într-un spital, este bine ca aceste persoane să-şi acopere gura şi nasul cu o mască de protecţie.

Citit 1500 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2020 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.