Echipamente donate pentru salvarea născuţilor prematur

Echipamente donate pentru salvarea născuţilor prematur
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cluburile Rotary din Galaţi au donat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” o serie de echipamente medicale destinate copiilor născuţi prematur. Este vorba despre două incubatoare şi de o masă de resuscitare, intrate astfel în dotarea Secţiei Neonatologie din cadrul unităţii medicale. Aceste dispozitive pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte în cazul bebeluşilor cu probleme de sănătate.

„Echipamentele, în valoare de peste 25.000 de euro, au fost achiziţionate prin Proiectul „O şansă la viaţă”. Acelaşi proiect a avut ca primă etapă dotarea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Buna Vestire” cu un colposcop (aparat cu ajutorul căruia poate fi efectuată examinarea optică a vaginului şi a colului uterin - n.r.) în valoare de peste 20.000 de lei”, se arată într-un comunicat transmis de cluburile Rotary Galaţi.

Echipamentele donate de Rotary Galaţi pot face diferenţa între viaţă şi moarte, în cazul copiilor născuţi prematur. Datele oficiale arată că judeţul Galaţi are o rată mai mare decât media naţională în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă (copii decedaţi înainte de a împlini vârsta de un an - n.r.). Concret, în 2018, 28 de copii mai mici de un an au murit în judeţul Galaţi, rezultând astfel o rată a mortalităţii infantile de 7,71 la mia de născuţi vii. Pe plan naţional, această rată este de sub şapte decese la mia de copii născuţi vii.

Echipamente esenţiale pentru micuţii născuţi cu complicaţii

Specialiştii sunt de părere că dotarea maternităţilor cu aparatură medicală performantă este un criteriu determinant în salvarea micuţilor născuţi cu complicaţii. Echipamentele medicale sunt de cele mai multe ori cele care fac diferenţa între viaţă şi moarte.

Totuşi, punând datele într-un context istoric, putem observa faptul că rata mortalităţii infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât procentual, cât şi din punct de vedere al cifrelor absolute. În 1990, aproape 8.500 de copii mai mici de un an au decedat în România. În 2012, numărul deceselor în rândul copiilor mici scădea la 1.806, iar în 2017 a fost de 1.364. În ciuda acestei scăderi importante, România rămâne încă departe de ţările europene dezvoltate la capacitatea de a-şi salva copiii născuţi prematur.

Citit 1744 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2020 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.