Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
1 comentariu

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi are, în prezent, în evidenţă 115 persoane care s-au autoizolat la domiciliu. Este vorba despre gălăţeni care au revenit din diferite zone ale Italiei, regiuni în care nu au fost închise din cauza coronavirusului, dar şi despre rudele acestora.

Pe lângă cei 115 gălăţeni care trebuie să stea izolaţi la domiciliu pentru 14 zile, patru persoane se află în continuare într-un centru de carantinare, aceştia venind din zone în care au existat cetăţeni testaţi pozitiv la coronavirus.

Măsuri care te protejează de infecţia cu coronavirus

În contextul în care România a intrat deja în rândul ţărilor afectate de coronavirus şi cum epidemia izbucnită în China s-ar putea transforma în scurt timp într-o pandemie, o serie de reguli simplu de aplicat te pot proteja de o eventuală infecţie cu temutul virus. În acest context, jurnaliştii de la foreignpolicy.com au întocmit o listă cu nouă reguli de urmat pentru a rămâne în siguranţă. Mai mult, aceste sfaturi te pot proteja de mai multe boli infecţioase.

Regulie simple sunt, de multe ori, şi cele mai eficiente

În primul rând, atunci când ieşi din casă, este recomandat să porţi mănuşi. Nu contează că este vorba de mănuşi de iarnă (care oricum iarna asta nu prea ne-au fost utile - n.r.) sau de mănuşi medicinale. Este important să porţi mănuşile şi în mijloacele de transport în comun. În al doilea rând, dacă te afli într-un context social în care eşti nevoit să renunţi la mănuşi, evită să-ţi atingi faţa sau ochii cu mâinile. De asemenea, înainte de a-ţi pune mănuşile înapoi, spală-te bine pe mâini cu apă (de preferat, caldă - n.r.) şi cu săpun din abundenţă. În al treilea rând, încearcă să schimbi mănuşile zilnic.

CITEȘTE ȘI: Măştile medicinale, de negăsit în farmacii. Preţurile măştilor pentru spitale au crescut de zeci de ori

A patra regulă este că măştile medicinale la mare căutare în această perioadă sunt probabil ineficiente în afară casei şi destul de puţin eficiente în casă. Aceste obiecte nu te protejează de microbii care circulă prin aer. Cel mult, ele împiedică îmbolnăvirea persoanelor din jurul tău, atunci când tu eşti deja răcit. Însă şi acest ultim fapt este discutabil, potrivit medicilor.

A cincea regulă este ca fiecare membru al familiei să aibă propriile prosoape acasă. Acestea trebuie spălate de două ori pe săptămână şi nu trebuie împăturite sau lăsate pliate atunci când sunt încă umede. În caz contrar, prosoapele umede sunt mediul ideal de dezvoltare a virusurilor şi a bacteriilor.

Nu bea din aceeaşi cană cu o altă persoană!

A şasea regulă, fii atent la clanţele uşilor şi la balustrade. În afara casei, foloseşte mănuşi pentru a atinge clanţele uşilor. Dacă nu ai mănuşi la îndemână, încearcă să deschizi uşa apăsând mânerul cu cotul. Dacă o persoană din casă se îmbolnăveşte, spală zilnic mânerele uşilor.

A şaptea regulă, nu folosi paharele sau cănile în comun cu alte persoane. Ai grijă ca această regulă să fie însuşită şi de copiii tăi, atunci când sunt la şcoală, în vizită la prieteni sau ieşiţi în oraş. Tacâmurile pentru masă nu trebuie folosite în comun, iar vasele trebuie spălate după fiecare utilizare cu detergent.

A opta regulă, nu mânca sub nicio formă carne crudă sau produse animale care nu au trecut printr-un proces termic în prealabil.

Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că iarna aceasta a semănat mai mult cu o primăvară, profită de vremea frumoasă şi de temperaturile decente pentru a aerisi camerele. Nu doar de câteva ori pe săptămână, nu zilnic, ci de două sau chiar de trei ori pe zi. Microbii, inclusiv coronavirusul, nu se dezvoltă în aer ventilat. Mai mult, aerul curat care intră în cameră este benefic pentru sănătate.

Linie telefonică pentru informaţii legate de COVID-19

AFLĂ Care este diferenţa dintre carantină şi izolare la domiciliu

Citit 4337 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Februarie 2020 00:30

1 comentariu

 • postat de Punct de vedere Vineri, 28 Februarie 2020 04:37 77.111.246.*** Link la comentariu
  14
  11

  Pai...Presedintele Romaniei ne anunta mereu, in toate aparitiile in presa, ca ,,nu exista niciun motiv de panica" si, pe zi ce trece, aflam ca epidemia aceasta (MORTALA !!!) este mult mai grava si are mult mai multe aspecte periculoase decat ni s-a spus pana acum si ca...se raspandeste in Romania in mod exponential !
  De unde ieri nu exista niciun caz la Galati si doar unul in restul tarii...acum ni se spune foarte senin si firesc ca...LA GALATI EXISTA 115 PERSOANE AUTOIZOLATE SI 4 CARANTINATE !!!
  Poate, maine dimineata, o sa citim un articol scris tot in acest stil nonsalant ca...LA GALATI AU MURIT CATEVA ZECI DE PERSOANE...si, toate astea, in timp ce la televiziuni, Presedintele ne anunta ca...,,nu exista niciun motiv de panica" !

  Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica evolutia imbolnavirilor cu acest coronavirus drept o ,,URGENTA DE NIVEL MONDIAL" si este pe punctul de a declara infectarea o PANDEMIE...In toata Europa, care este sub asediul acestui virus mortal, autoritatile sunt in stare de alerta maxima iar presa tine la curent cetatenii cu situatia imbolnavirilor si a ultimelor informatii in legatura cu aceasta epidemie, numai noi, romanii, suntem indemnati sa nu fim preocupati de acest coronavirus pentru ca nu este ceva alarmant, sa nu discutam despre epidemia care ia amploare si...sa nu ne bagam degetele-n nas si-n ochi !!!
  Si mai aberant decat atat, in ultimele zile, ziarele din Romania sunt pline de articole si de comentarii in care epidemia aceasta este un fel de subiect de bascalie, de caterinca iar cei care trag semnale de alarma in legatura cu situatia scapata de sub control in care ne aflam la noi in tara, sunt imediat luati la tinta si ironizati si desfiintati...

  In incheiere, le multumesc emigrantilor romani din occident care se gandesc mereu la noi si care, cu ocazia alegerilor voteaza pentru soarta noastra, a celor care locuim in tara asta, fara ca ei sa aiba habar de ceea ce se intampla in tara asta pe care ei nici nu o mai cunosc si iata ca, mai nou, ne mai si viziteaza din cand in cand, plecand de la ei , de la bine si venind la noi , la rau, dar nu cu mana goala ci aducandu-ne cadou acest virus ucigator... Cu asa compatrioti, dusmanii ne sunt de prisos !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.