Măştile medicinale, de negăsit în farmacii. Preţurile măştilor pentru spitale au crescut de zeci de ori

Măştile medicinale, de negăsit în farmacii. Preţurile măştilor pentru spitale au crescut de zeci de ori
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Gălăţenii care, în această perioadă, caută măşti medicinale în farmacii se izbesc de acelaşi răspuns: "Nu mai avem!". Încă de acum câteva săptămâni, stocurile farmaciilor au fost repede epuizate, ca urmare a cererii mari. Cum măştile de protecţie lipsesc şi din depozitele furnizorilor, farmaciile nu şi-au mai putut reînnoi stocurile. Mai mult, aceste obiecte lipsesc şi din magazinele online.

Potrivit Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), în momentul de faţă, farmaciile dispun de un stoc minimal pentru cererile curente de măşti de protecţie, fără posibilitatea de a suplimenta, ca urmare a lipsei de stoc la nivel de producători (naţional şi internaţional).
"Datele din piaţă relevă că producţia şi livrarea de măşti de protecţie sunt prioritare pentru Republica Chineză. De asemenea, aceste măşti sunt un produs realizat preponderent în China, care, din cauza răspândirii masive a virusului, nu mai poate onora producţia. În ceea ce priveşte costumele de protecţie, farmaciile nu comercializează astfel de produse. Distribuitorii nu comercializează măşti de faţă şi nici costume de protecţie", se arată într-un comunicat transmis de ADRFR.
Conform sursei citate, membrii ADRFR "au căutat furnizori suplimentari pentru a acoperi cererea fără precedent de măşti de protecţie, dar din păcate producători specializaţi pe această nişă nu au suplinitori", prin urmare nu se poate "discuta despre o producţie suplimentară".
"În plus faţă de protecţia cu ajutorul măştilor de faţă, recomandăm o urmare riguroasă a regulilor de igienă de bază: spălatul pe mâine cât mai des, igienizarea şi dezinfectarea cu produse specifice. În farmacii sunt disponibile stocuri proporţionale cu vânzarea produselor pentru dezinfectarea mâinilor şi a suprafeţelor", se precizează în comunicatul ADRFR.

Preţuri de speculă, stocuri lipsă

O simplă căutare pe internet ne arată că nici în mediul online lucrurile nu diferă cu mult în această privinţă. Un set de 50 de măşti faciale de unică folosinţă costă 350 de lei, mult mai mult decât înainte de izbucnirea isteriei cauzate de coronavirus. În ciuda preţului mult umflat, produsul este însă oricum indisponibil.
Medicii atrag atenţia că măştile clasice de unică folosinţă sunt eficiente pentru persoanele care deja sunt bolnave şi care astfel nu mai răspândesc virusurile în jur cu atât de multă uşurinţă. Pentru cei care vor însă să le poarte în scop preventiv, aceste măşti nu sunt eficiente, deoarece nu împiedică în totalitate microbii să intre în căile respiratorii.

Preţurile măştilor sanitare pentru spitale au crescut de zeci de ori

Furnizorii de măşti medicinale de protecţie au crescut şi de câteva zeci de ori preţurile acestor materiale sanitare, în contextul crizei generate de coronavirus, motiv pentru care spitalele sunt nevoite acum să plătească sume mult mai mari, din veniturile proprii, pentru achiziţia lor.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi este cea mai mare unitate sanitară cu paturi din judeţul Galaţi şi una dintre cele mai mari din Moldova. Necesarul de măşti sanitare de protecţie al spitalului este foarte mare, pe toată durata anului, dar nevoia este cu atât mai mare în sezonul rece.
”În decembrie, pentru fiecare mască sanitară de protecţie plăteam între 0,08 şi 0,1 lei. La ultima achiziţie făcută pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, preţul crescuse deja la 1,39 de lei pentru o mască. Acest lucru se întâmpla săptămâna trecută, iar măştile cumpărate astfel vor acoperi nevoile spitalului pentru următoarele două luni. În prezent însă, preţul pentru aceeaşi mască a crescut chiar şi la zece lei, dar mulţi furnizori nu mai au stocuri nici măcar cu acest preţ, astfel încât nu pot onora comenzile”, a declarat, pentru „Viaţa liberă”, ec. Alina Dobrea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei” Galaţi.

Bursa măştilor sanitare

Şi alte spitale din Galaţi şi din ţară se confruntă cu probleme similare. Banalele măşti medicinale au ajuns, în doar câteva săptămâni, să coste şi de peste 100 de ori mai mult, la fel cum se întâmplă cu acţiunile la bursă. Măştile medicinale sunt folosite în special în blocurile operatorii şi în secţiile de terapie intensivă. În timpul sezonului gripal, acestea sunt însă utilizate în mai toate secţiile spitalului, de personalul medical, de pacienţi şi de studenţii la medicină.
Criza de măşti sanitare s-a extins deja la nivel internaţional. Estimările arată că 80 la sută dintre măştile medicinale de protecţie sunt produse în China. Acum, din cauza epidemiei de coronavirus, toate măştile care în mod normal mergeau către export rămân în ţară. Mai mult, China a ajuns chiar să importe măşti fabricate în alte ţări.

CITEȘTE ȘI: Linie telefonică pentru informaţii legate de COVID-19

Citit 6222 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2020 00:05

7 comentarii

 • postat de Cetatean
  Joi, 27 Februarie 2020 17:24
  84.117.41.***
  Ar trebui ca organele competente (Guvern, Ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne) sa se implice
  cu niste ordonante drastice pt combaterea speculei cu aceste masti.
  Amenzi colosale pt cei care fac specula cu aceste masti
  Producatorii sa livreze in continuare la aceleasi preturi astfel de masti.
  Producatorii care nu respecta aceste preturi sa li se inchida firmele
  0
  5
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 27 Februarie 2020 09:29
  82.79.233.***
  Masti din tifon si apoi sterilizate, dar cine sa le produca in Ro, doar croitoresele. Inainte se intra si in blocul operator cu astfel de masti. Cand nu mai ai de unde achizitiona, treci la planul B sau C. Trebuie gasite solutii nu sa asteptam sa importam din China la nesfarsit, dar cine sa gandeasca?!?
  2
  16
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 27 Februarie 2020 08:50
  136.255.148.***
  De fapt nu virusul ne sperie ci modul cum este gestionata situatia de catre autoriti (cazul Colectiv demonstraza acest lucru) si proasta educatie a unora . ASTA NE VA FI FATAL.
  2
  15
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 27 Februarie 2020 08:28
  92.114.82.***
  ba nebunilor?puneti doua servetele de bucatarie unul peste altul pe cel exterior il imbibati oleaca in spirt,il faceti ca pe evantai ,il legati la capete cu cate un elastic il desfaceti de la mijloc si aveti o masca ,mai buna decat aia din comert.Dar de ce va e frica ma voua?de virus?ori de moarte?mai oameni buni e bine sa ne ferim dar moartea daca e sa fie ,te ia si de pe treptele altarului ori din bratele popii ma.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Pacient
  Joi, 27 Februarie 2020 07:37
  81.12.150.***
  Borfasi ordinari. Speculanti ordinari. Nesimtiti ordinari.
  0
  19
  Raportează
 • postat de Adevarul
  Joi, 27 Februarie 2020 02:05
  77.111.246.***
  Nu va faceti griji, intr-o perioada scurta de timp nu va mai avea nimeni nevoie de masti...vom fi morti cu totii.
  13
  1
  Raportează
 • postat de Welcome to the jungle
  Joi, 27 Februarie 2020 01:55
  89.137.227.***
  Ca nu mai sunt masti inteleg dar de ce s-au scumpit? Doar pt ca e cerere? Daca e cerere de cartofi se scumpeste sau se ieftineste? Se numeste lacomie si unii profita. E ca la prezervative. Faci bine cand le ieftinesti ca sa nu se umple lumea de boli si nu le scumpesti ca e cerere de sex.
  1
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.