Cât de eficiente sunt măștile textile, în comparație cu cele chirurgicale

Cât de eficiente sunt măștile textile, în comparație cu cele chirurgicale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Purtarea de măşti textile poate reduce riscul transmiterii coronavirusului către ceilalţi, dar acestea nu oferă protecţie purtătorului, arată Ministerul Sănătăţii (MS), citat de hotnews.ro. În comparție, măştile chirurgicale simple oferă o protecţie net superioară celor textile, subliniază reprezentanţii MS şi cei ai "Observatorului Român de Sănătate", care desfăşoară o campanie de informare în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, autoritățile sanitare recomandă purtarea măștilor chirurgicale. Iată și alte sfaturi date de MS! Păstrarea distanţei fizice şi a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului. Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanţă de minimum trei paşi mari faţă de ceilalţi. Ne dezinfectăm/ spălăm pe mâini înainte şi după ce ne punem măştile şi nu le atingem când le purtăm. După fiecare purtare, măştile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la maşina de spălat.

Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei şi, în prezent, consideră că purtarea măştilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului, aminteşte Ministerul Sănătăţii. Astfel de măşti sunt utile în special în locurile unde distanţa fizică este dificil de menţinut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate etc. Această recomandare poate fi folosită ca măsură suplimentară de sănătate publică.

CDC subliniază însă că astfel de măşti nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii. De asemenea, se menţine recomandarea conform căreia măştile simple chirurgicale au o protecţie net superioară celor textile. Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ferm purtarea măştilor chirurgicale sau a măştilor de protecţie speciale în mediul spitalicesc.

Materialele din care sunt fabricate măştile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc, subliniază Ministerul Sănătăţii. Instituţiile internaţionale de sănătate publică îşi actualizează recomandările în funcţie de evoluţia pandemiei. Ţări europene precum Cehia, Slovacia, Austria şi Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măştilor, la fel cum s-a întâmplat și în mai mult județe din România, inclusiv în Galați.

Citit 2799 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.