Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
2 comentarii

Purtarea de măşti textile poate reduce riscul transmiterii coronavirusului către ceilalţi, dar acestea nu oferă protecţie purtătorului, arată Ministerul Sănătăţii (MS), citat de hotnews.ro. În comparție, măştile chirurgicale simple oferă o protecţie net superioară celor textile, subliniază reprezentanţii MS şi cei ai "Observatorului Român de Sănătate", care desfăşoară o campanie de informare în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, autoritățile sanitare recomandă purtarea măștilor chirurgicale. Iată și alte sfaturi date de MS! Păstrarea distanţei fizice şi a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului. Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanţă de minimum trei paşi mari faţă de ceilalţi. Ne dezinfectăm/ spălăm pe mâini înainte şi după ce ne punem măştile şi nu le atingem când le purtăm. După fiecare purtare, măştile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la maşina de spălat.
Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei şi, în prezent, consideră că purtarea măştilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului, aminteşte Ministerul Sănătăţii. Astfel de măşti sunt utile în special în locurile unde distanţa fizică este dificil de menţinut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate etc. Această recomandare poate fi folosită ca măsură suplimentară de sănătate publică.
CDC subliniază însă că astfel de măşti nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii. De asemenea, se menţine recomandarea conform căreia măştile simple chirurgicale au o protecţie net superioară celor textile. Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ferm purtarea măştilor chirurgicale sau a măştilor de protecţie speciale în mediul spitalicesc.
Materialele din care sunt fabricate măştile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc, subliniază Ministerul Sănătăţii. Instituţiile internaţionale de sănătate publică îşi actualizează recomandările în funcţie de evoluţia pandemiei. Ţări europene precum Cehia, Slovacia, Austria şi Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măştilor, la fel cum s-a întâmplat și în mai mult județe din România, inclusiv în Galați.

Citit 2277 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 22:32

2 comentarii

 • postat de Henri Levich Marți, 14 Aprilie 2020 15:45 93.122.249.*** Link la comentariu
  3
  7

  În loc să se prefacă să salveze vieți cu un elicopter și să scutească scările cu apă fără valoare cu un parfum - doar săpun și alcool pot descompune acest virus - ar trebui să cheltuiți acești bani pierduți pentru populație cu mască de gură gratuită, mănuși și 1 litru săpun lichid.
  Până în prezent nu există nici o substanță chimică capabilă să distrugă Corona-19, totuși oamenii stropesc cu nerăbdare lucruri care prezintă un pericol mai mare pentru sănătate decât virusul.
  Măștile de bumbac pot fi solide dar de utilizare limitată în medii în care se adună multe persoane.
  Înmuiați-vă într-o baie de săpun când ajungeți acasă și săpunul va face treaba. Apa obișnuită este suficientă, nu te-ai spălat pe mâini la 60 sau 90 de grade. Aproape s-a uscat un post-tratament cu un uscător de păr pe cea mai tare setare iar masca este gata pentru utilizare din nou. Marea problemă este că birocrații scriu linii directoare și nici măcar nu știu despre ce este vorba. De exemplu, au vrut să otrăvească populația cu clor săptămâni întregi.

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 14 Aprilie 2020 12:28 78.96.81.*** Link la comentariu
  6
  16

  Mastile purtate zile intregi, indiferent de calitate, daca nu sunt dezinfectate prin spalare, pot fi surse de infectii majore pentru multi oameni; indiferent ce spun unii specialisti ca masca ar fi o protectie in aceasta perioada; obligarea de catre autoritati pentru purtarea mastilor, in conditiile in care majoritatea mastilor de unica folosinta sunt vazute la nasul oamenilor, sigur, pline de microbi fiindca multi, sigur, nu le spala si nu isi cumpara altele din lipsa de bani!

  Multi oameni le poarta de frica amenzilor prin abuzul organele de ordine, intrucat nicio ordonanta militara nu prevede purtarea obligatorie a mastilor, deci nu exista sanctiune, iar masurile la nivel local, iarasi, sanctioneaza doar agentii economici poseori de spatii, autovehicole, in general locurile unde oamenii acceseaza cu treburi spatiile publice, nu cetateanul, devenind un nonsens a acestei masuri abuzive!

  Vom vedea mai tarziu, nu prea departe, cand oamenii se vor infecta mai dihai de la aceste masti, purtate necorespunzator de frica abuzurilor!

  As vrea sa vad atunci cine raspunde, din randurile autoritatilor pentru exces de zel si abuz!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.