Euthyrox a ajuns în farmacii, însă doar în cantități mici

Euthyrox a ajuns în farmacii, însă doar în cantități mici
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Medicamentul Euthyrox este esențial pentru bolnavii cu afecțiuni ale glandei tiroide. Din luna februarie, produsul a fost din ce în ce mai greu de găsit în farmaciile din România, motiv pentru care mii de pacienți au fost nevoiți să-și întrerupă tratamentul. La începutul lui aprilie, autoritățile au anunțat că în jur de 140.000 de cutii de Euthyrox 100 de micrograme (mcg) au fost aduse în depozite, fiind distribuite către farmaciile din toată țara. La jumătatea lunii, un alt lot de aproape 140.000 de cutii de Euthyrox, de 50 de micrograme și de 25 de micrograme, a fost livrat din Germania în România.

Problema este că, în România, avem în jur de 9.000 de farmacii, iar un calcul simplu ne arată că medicamentul a putut fi distribuit doar în cantități limitate, total insuficiente pentru acoperirea nevoilor tuturor pacienților (al căror număr este de ordinul sutelor de mii - n.r.). ”Fiecare farmacie a primit în jur de cinci-șase cutii de Euthyrox, dar pacienții sunt foarte mulți. Pentru a fi împărțit în mod cât de cât echitabil, s-a luat măsura ca fiecare bolnav să primească doar câte o folie a câte 25 de pastile. În total, o cutie conține patru astfel de folii. Chiar și așa, stocurile s-au epuizat rapid”, a precizat farm. Florina Bonifate, președintele Colegiului Farmaciștilor, filiala Galați.

Mulți pacienți cu probleme ale tiroidei s-au văzut astfel puși în situația umilitoare de a căuta din nou medicamentul, vital pentru ei, din farmacie în farmacie. Vorbim despre bolnavi cronici și adesea vulnerabili, puși pe drumuri în plină epidemie de coronavirus.

Ce a dus la apariția crizei

Dacă realitatea este cât se poate de clară, nu la fel de clare sunt motivele care au generat această criză. Producătorul spune că a trimis în România aceleași cantități de medicament ca și până acum. Cu toate acestea, undeva în februarie, atunci când știrile despre coronavirus deveneau tot mai alarmante, unii pacienți și-au făcut stocuri suplimentare de medicamente, inclusiv Euthyrox, pentru a nu rămâne fără tratament. Principiul a fost cam același întâlnit în supermarketuri, cu hârtia igienică.

Astfel, farmaciile au rămas fără stocuri, iar mii de bolnavi s-au trezit fără singurul medicament capabil să le suplinească lipsa funcției tiroidei. Au fost create petiții online, iar pe rețelele sociale pacienții au format grupuri pentru schimbul de informații și sfaturi. Au apărut chiar și vești despre o piață neagră a acestui produs.

Prețul mic a permis încălcarea pașilor legali

Teoretic, Euthyroxul se vinde în farmacii doar pe bază de rețetă compensată obținută de la medicul specialist sau de la cel de familie (în cel din urmă caz, pe baza unei scrisori de recomandare de la medicul specialist - n.r.). Medicamentul are însă un preț mic (cuprins între 9 și 11 lei pe cutie - n.r.), astfel încât unii pacienți au ales să obțină o rețetă simplă, fără compensare, iar pe baza acesteia să cumpere medicamentul în cantități mari. Drept urmare, nu putem avea astăzi o situație nici măcar cât de cât fidelă a istoricului acestui medicament, odată plecat din depozitele furnizorilor către farmacii. Ce am putut afla este însă că au fost și persoane care au cumpărat o dată patru cutii de Euthyrox, cantitate suficientă pentru mai bine de un an.

Ce pot face pacienții

În acest context, anunțul aducerii a aproape 300.000 de doze de Euthyrox în România, în condițiile în care medicamentul nu mai era de găsit deja de săptămâni bune, devine total irelevant. Ce au de făcut, totuși, pacienții, pentru a putea găsi medicamentul?

”Recomandarea mea este ca pacienții să se adreseze medicilor specialiști sau celor de familie pentru a le fi eliberată o rețetă compensată. Cu rețeta trebuie să meargă apoi în farmacie, unde completează și un formular, iar pe baza acestor documente farmacistul poate face o comandă justificată către distribuitor. Dacă produsul există în stocul distribuitorului, acesta are obligația să îl furnizeze farmaciei. Dacă nu, comanda este refuzată. Farmacia notifică apoi Agenția Medicamentului și Casa de Asigurări de Sănătate, iar distribuitorul, la rândul său are obligația de a notifica producătorul. Este un întreg proces, însă doar așa pot crește șansele de a putea primi medicamentul”, a explicat farm. Florina Bonifate.

Citit 2916 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2020 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.