Galațiul, inclus într-un important program pentru hepatită

Galațiul, inclus într-un important program pentru hepatită
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iași a reușit să obțină o finanțare record, destinată implementării unui program de screening, diagnostic și tratament pentru persoanele infectate cu virusurile hepatice B, C și D. Porgramul se va adresa inclusiv pacienților din județul Galați.

Instituția medicală ieșeană a obținut, în cadrul programului POCU 2014-2020, o finanțare de aproape 11 milioane de euro pentru Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusurile B/D și C, din regiunile Nord-Est și Sud-Est.

"Suntem singura universitate de medicină din ţară care a obţinut finanţare în cadrului apelurilor de tip programe de prevenţie, depistare precoce şi diagnostic şi dintre proiectele depuse am luat cel mai mare punctaj, fiind la egalitate cu Institutul Fundeni. România se află în topul european al numărului mare de pacienţi infectaţi cu virusurile hepatice, iar unul dintre obiectivele OMS, vital pentru derularea programului în România, este gratuitatea screeningului, tratamentului şi urmăririi. O bună parte din populaţia ţării este săracă, iar împovărarea financiară cauzată de vizitele medicale, investigaţii sau tratament poate duce la diminuarea succesului demersului", a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, într-un comunicat de presă.

Formare de specialiști și testări în masă

Proiectul, realizat în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida şi cu Spitalul "Sf. Spiridon" Iași, se va desfăşura pe durata a 42 de luni. Obiectivul general îl reprezintă furnizarea de servicii medicale de prevenire, screening, diagnostic şi direcţionare către tratament a pacienţilor cu boli hepatice cronice din regiunile geografice amintite, care includ județele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ , Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanta, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

Proiectul va urmări iniţierea şi desfăşurarea unui program de screening prin crearea reţelei locale de specialişti implicaţi în screening, identificarea, dar și mobilizarea şi testarea rapidă a minimum 120.000 de pacienţi. De asemenea, se vor organiza acţiuni medicale standardizate pentru diagnosticul de certitudine, stadializarea şi trimiterea pacienţilor confirmaţi cu infecţii cronice cu virusuri hepatitice B/D şi C către centrele de tratament conform protocoalelor CNAS.

Conform medicilor, pe lângă scăderea dramatică a calității vieții pacienților, hepatitele cronice netratate cresc riscul de apariție a cancerului hepatic și a altor tipuri de tumori.

Citit 2753 ori Ultima modificare Luni, 08 Iunie 2020 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.