Un medicament esențial pentru femeile cu cancer mamar lipsește

Un medicament esențial pentru femeile cu cancer mamar lipsește
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sute de mii de femei din România se află în pericol, deoarece un medicament foarte important pentru ele lipsește de peste trei luni din farmacii. Este vorba despre tamoxifen, tratament recomandat pacientelor bolnave de cancer mamar, pe care acestea trebuie să îl ia după operație. Și mai grav este faptul că medicamentul în cauză nu are înlocuitori.

O femeie din Galați a sunat recent la numărul de telefon (021.253.0591) pus la dispoziție de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România pentru a sesiza imposibilitatea de a face rost de tamoxifen, un medicament esențial pentru împiedicarea recidivelor de cancer la sân. În situația sa sunt sute de mii de alte femei, cărora o legislația prost gândită și lipsa unor măsuri concrete din partea autorităților sanitare le neagă un drept consfințit prin Constituție, acela de ocrotire a sănătății.

"Peste 300.000 de femei din România ar trebui să urmeze acest tratament pentru a împiedica recidiva în cazul cancerului mamar. Este un tratament hormonal cu indicație de lungă durată și care lipsește de mai bine de trei luni. Problema este că aceste paciente nu au alternativă terapeutică la tamoxifen", a precizat, pentru "Viața liberă", Cezar Irimia, președintele FABC.

În ultimii ani, mai multe medicamente necesare bolnavilor oncologici au lipsit din România. În astfel de cazuri, pacienții din Galați, spre exemplu, aveau șanse mai mari să găsească respectivele tratamente la vecinii de peste Prut. Alții  apelau la rudele din străinătate pentru a face rost de medicamentele necesare pentru ca boala să nu evolueze spre forme incurabile.

Acum, însă, și aceste variante au devenit mult mai greu accesibile. Pe de o parte, aceste tratamente sunt mai greu de procurat, deoarece circulația persoanelor dintr-un stat în altul a fost puternic afectată de pandemia de COVID-19. Pe de altă parte, nici în Republica Moldova sau în Bulgaria tamoxifenul nu mai este de găsit. Pentru că face parte dintr-un program național de sănătate, acest medicament este gratuit în România. Pentru pacienții fără prescripție medicală, costul lui ar fi de aproximativ 26 de lei pe lună, dacă s-ar găsi în farmacii.

Pe site-ul Ministerului Sănătății, la rubrica "medicamente lipsă", există mai multe sesizări similare cu privire la situația tamoxifenului în România. "Medicamentul Tamoxifen Sandoz 10 miligrame comprimate filmate este în discontinuitate temporară din motive comerciale, fără estimarea datei repunerii pe piață, conform ultimei informări primite din partea deținătorului autorizației de punere pe piață. În prezent, în România, pe bază de tamoxifen nu mai este autorizat niciun alt medicament", sună unul dintre anunțuri.

Despre tamoxifen

Tamoxifenul este un medicamente utilizat pentru prevenirea cancerului de sân la femei și pentru tratamentul cancerului de sân la femei și la bărbați. De obicei, acest medicament este administrat zilnic, oral, timp de cinci ani, pentru împiedicarea recidivelor.

Molecula a fost preparată inițial în 1962, de chimista Dora Richardson, potrivit Wikipedia. Se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai sigure și cele mai eficiente medicamente necesare într-un sistem de sănătate.

Citit 1985 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.