Galațiul, pe primul loc în țară la numărul donatorilor de plasmă

Galațiul, pe primul loc în țară la numărul donatorilor de plasmă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Județul Galați se situează pe primul loc în țară în ceea ce privește donarea de plasmă hiperimună, necesară pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19 intubați în secțiile de terapie intensivă. Gălățenii vindecați de COVID-19 au arătat astfel, prin acest act de voluntariat, că sunt solidari cu pacienții aflați în stare critică. Medicii spun că donarea de plasmă nu este dureroasă și nu implică riscuri pentru donator.

În timp ce numărul cazurilor de COVID-19 nou diagnosticate este în creștere în România, două vești bune vin de la Galați. Mai întâi, județul nostru ocupă o poziție fruntașă în țară în ceea ce privește proporția persoanelor vindecate de COVID-19 care au fost de acord să doneze plasmă hiperimună. A doua veste bună, în spitalele din Galați nu se mai află niciun pacient cu COVID-19 intubat. Totuși, plasma obținută de la donatori poate fi păstrată timp de un an, iar o parte merge deja către alte județe, pentru salvarea pacienților grav bolnavi.

Până vineri, 19 iunie, 424 de gălățeni fuseseră declarați vindecați de COVID-19. De la acești foști pacienți poate fi obținută plasmă hiperimună, un produs care conține anticorpi specifici noului coronavirus. Odată ajunsă în organismul bolnavilor de COVID-19 intubați, plasma obținută de la foștii pacienți ajută sistemul imunitar al bolnavului să recunoască virusul și să lupte împotriva sa, ceea ce crește șansele de supraviețuire și de recuperare.

Fără bolnavi de COVID-19 intubați

"Până în prezent, am efectuat 26 de proceduri de recoltare a plasmei hiperimune, de la 24 de donatori. Două persoane au putut dona de două ori, la interval de câteva săptămâni, datorită faptului că aveau o cantitate mai mare de anticorpi în sânge. Mâine (marți - n.r.) urmează să mai vină la analize doi angajați ai unui cămin de bătrâni din Galați, soț și soție, care au fost declarați vindecați de COVID-19 și care au răspuns pozitiv apelului nostru. Dacă analizele vor ieși în regulă, miercuri, cel mai probabil, aceștia vor și veni să doneze plasmă. Oricum, în prezent, în județul Galați, nu mai avem pacienți cu COVID-19 intubați, însă plasma poate merge către spitalele din alte județe sau poate fi stocată timp de un an", a precizat, pentru "Viața liberă", chimistul Camelia Stoichicescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galați.

Statistică făcută de donatorul echipamentelor medicale

Raportând numărul donatorilor la cel al pacienților vindecați, rezultă că unul din 17 gălățeni care au trecut prin boala provocată de noul coronavirus a devenit donator de plasmă hiperimună. Acest rezultat ne situează pe primul loc în țară la acest capitol, potrivit statisticii realizate de firma care a donat aparatele pentru recoltarea plasmei. Vă reamintim faptul că 18 astfel de dispozitive au fost donate de producător către centrele de de transfuzii din țară.

Directorul CRTS Galați spune că procedura donării de plasmă hiperimună nu este dureroasă și nu are efecte adverse pentru donator. Organismul are nevoie de doar două zile pentru a reface plasma (una dintre principalele componente ale sângelui - n.r.) care a fost donată. În cadrul procedurii de donare, numită și plasmafereză, sunt recoltate trei pungi de plasmă a câte 200 de mililitri fiecare.

Citit 2580 ori Ultima modificare Marți, 23 Iunie 2020 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.