Unde poți face testul COVID, dacă pleci în Grecia cu mașina

Unde poți face testul COVID, dacă pleci în Grecia cu mașina
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Numărul mare al cazurilor de COVID-19 depistate în ultimele săptămâni a făcut ca mai multe țări să impună restricții sau condiții speciale pentru cetățenii români care vor să intre pe teritoriul lor. Cei mai afectați de noile măsuri sunt turiștii români care merg pe cale rutieră în Grecia. Iată de ce aspecte trebuie să ții cont pentru a putea intra cu mașina pe teritoriul Republicii Elene, dar și cât te costă în plus concediul în străinătate de anul acesta.

Guvernul de la Atena a decis ca toți turiștii care intră în Grecia, de miercuri dimineață (15 iulie), ora 6,00, prin vama Kulata-Promachonas, singurul punct de frontieră terestru deschis în prezent, vor fi nevoiți să le prezinte vameșilor eleni un test negativ pentru COVID-19.

Cel mai important de reținut este faptul că probele pentru acest test trebuie prelevate cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge pe teritoriul Greciei. Astfel, trebuie să te asiguri că nu faci testul cu mai mult de trei zile înainte de a ajunge în vamă, pentru a nu risca să fii întors din drum, deși ai plătit pentru testare. Mai mult, anunță autoritățile elene, nu trebuie să uiți nici de formularul electronic pe care trebuie să îl completezi cu minimum 24 de ore înainte de a trece granița la greci. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr. După completare, vei obține un cod de confirmare a înregistrării care va trebui de asemenea prezentat la frontieră, în format digital (pe telefon sau tabletă - n.r.) sau tipărit.

Un singur laborator disponibil în Galați

Din acest motiv, este esențial să nu lași pe ultimul moment efectuarea testului pentru depistarea COVID. În Galați, doar laboratorul Synevo poate efectua astfel de teste moleculare, motiv pentru care este foarte aglomerat. Într-un răspuns primit pe adresa redacției, ni s-a comunicat faptul că testele pot fi realizate doar cu programare online.

”Rezultatele pot fi accesate online și sunt raportate către autorități. Timpul de eliberare a rezultatelor este de maximum 72 de ore de la momentul recoltării. Costul unui test în rețeaua Synevo este de 285 de lei. În orașele mari avem deja ocupată în proporție de 95 la sută capacitatea de recoltare disponibilă, până la finalul lunii iulie”, se arată în răspunsul primit.

Buletinul de analize poate fi eliberat în limba engleză (o condiție obligatorie la intrarea în Grecia - n.r.), dacă se face o solicitare în recepție, în momentul recoltării. Programările pot fi făcute pe site-ul synevo.ro. Spre exemplu, în momentul scrierii articolului de față, prima programare disponibilă era pe 27 iulie, la ora 11,45.

De reținut este și faptul că în zilele de sâmbătă și duminică nu se prelevează probe și nici nu se lucrează teste. Astfel, terbuie să țineți cont și de acest aspect pentru a nu întâmpina probleme în drumul spre destinația de vacanță din Grecia.

Și Medlife are laborator acreditat pentru testele moleculare COVID-19, dar răspunsul pe care l-am primit de la clinică este că rezultatele vin în patru zile, pentru probele recoltate în Galați, motiv pentru care testul nu mai este considerat valabil în momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Laboratoarele de stat nu au loc și pentru turiști

În Galați, există și trei spitale care au laboratoare acreditate de Ministerul Sănătății pentru efectuarea testelor Real Time-PCR de depistare a infecției cu noul coronavirus. Este vorba despre Spitalul Județean, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul din Târgu Bujor. Am contactat cele trei unități sanitare pentru a afla dacă efectuează și teste moleculare pentru COVID-19 contra-cost, pentru turiștii care pleacă în Grecia, iar răspunsul a fost negativ, în toate cazurile.

Un calcul simplu ne arată că o familie formată din doi adulți și doi copii trebuie să scoată din buzunar 1.140 de lei pentru testarea COVID, ceea ce crește substanțial bugetul alocat concediului de vară.

Unde poți solicita asistență consulară

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena - 00302106774035 - și Consulatului General al României de la Salonic - 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic, 00306946049076.

Citit 3745 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.