Spitalele din Galați mai au doar șapte locuri libere pentru pacienţii COVID-19
Foto: Marian Calestru

Spitalele din Galați mai au doar șapte locuri libere pentru pacienţii COVID-19
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Galațiul a raportat cel mai mic număr de infectări din ultima perioadă, respectiv 20 de cazuri în ultimele 24 de ore. Ce-i drept, și numărul testelor efectuate a fost cel mai mic din ultima perioadă, respectiv 158. Situația este, însă, din ce în ce mai gravă, mai ales că spitalele gălățene nu mai au foarte multe paturi libere pentru bolnavii de coronavirus. Mai exact, la nivelul municipiului, în cele trei spitale-suport mai sunt doar șapte locuri, iar la spitalul-suport din Tecuci mai sunt 16 paturi disponibile pentru pacienții cu coronavirus.

Galațiul a raportat, luni, 1.909 cazuri de infectare cu Covid-19, 20 dintre ele fiind înregistrate în ultimele 24 de ore. Până în prezent, 970 dintre cei infectați au fost declarați vindecați, cu cinci mai mult față de raportarea de duminică. Alte 116 persoane și-au pierdut viața, după ce s-au infectat cu coronavirus. Ultimele trei decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind vorba despre trei bărbați, de 70, 74 și 94 de ani. Trebuie precizat că printre cei 20 de confirmați se numără și trei cadre medicale de la Spitalul Județean. În această unitate medicală au fost infectate, în total, 181 de cadre medicale, 90 dintre ele fiind deja declarate vindecate.

La nivelul județului Galați, mai sunt active 823 de cazuri active. O parte dintre aceste persoane sunt asimptomatice și sunt în izolare la domiciliu, dar sunt și persoane care au nevoie de îngrijiri medicale și se află internate în spital. Opt dintre aceste persoane sunt în stare gravă, fiind internate în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Galați, acolo unde a fost deja depășită capacitatea secției Covid.

"Situația este gravă în județul Galați. În spitale, numărul de paturi de la ATI este ocupat în totalitate, ba, mai mult, avem încă o persoană în plus față de numărul inițial de paturi. Aveam șapte paturi ATI-Covid în Spitalul Județean și acum sunt internate opt persoane acolo, s-a  creat încă o zonă pentru persoana respectivă", ne-a explicat  Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Trebuie menționat faptul că Spitalul Județean nu are paturi pentru bolnavii de coronavirus, în această unitate medicală fiind transferați doar pacienții aflați în stare gravă, în secția de Terapie Intensivă. Totodată, unitatea medicală are o zonă tampon, unde sunt ținuți pacienții până la aflarea rezultatelor testelor pentru coronavirus, iar cei care sunt pozitivi sunt apoi trannsferați la spitalele-suport.

Șapte paturi în Galați și 16 la Tecuci

Situația este critică și la spitalele-suport, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul CFR și Spitalul TBC. Conform datelor oficiale, în cele trei spitale mai erau libere, luni după-amiază, doar șapte paturi pentru pacienții infectați cu coronavirus. Mai exact, la Spitalul CFR, unde erau internați 58 de pacienți, mai erau trei paturi libere, la Spitalul TBC mai era un singur loc din cele 80 alocate, iar la Spitalul de Boli Infecțioase mai erau libere doar trei paturi, celelalte 118 fiind ocupate de pacienții infectați cu coronavirus. Ceva mai bine stă Spitalul "Anton Cincu" din Tecuci, unde erau internați 34 de pacienți, alte 16 paturi - zece pentru adulți și șase pentru copii - fiind libere.

Această statistică ne arată că deja există o presiune foarte mare pe sistemul medical gălățean, existând riscul, dacă numărul celor infectați va crește în zilele următoare, să fie nevoie de transferul pacienților spre spitale din alte județe.

"Situația este critică și e facem același apel la cetățeni să încerce să evite zonele aglomerate. Este una dintre cele mai bune măsuri care pot fi luate în acest moment, evitarea  zonelor aglomerate", a conchis prefectul județului Galați.

Până acum, la nivelul județului nostru, au fost efectuate 16.777 de teste, cu 158 mai mult față de raportarea de duminică, acesta fiind cel mai mic număr de teste din ultima perioadă într-un interval de 24 de ore.

Citit 4606 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.