Unitatea mobilă de terapie intensivă a fost relocată, după ce a fost lăsată nefolosită o lună

Unitatea mobilă de terapie intensivă a fost relocată, după ce a fost lăsată nefolosită o lună
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Hopa mitică cu un TIR de terapie intensivă. Cam asta s-a întâmplat la Galați, după ce, în urmă cu o lună, pe baza unei solicitări făcute de conducerea Spitalului Județean "Sf. Apostol Andrei", în curtea unității medicale a ajuns un TIR de terepie intensivă dotat cu 12 paturi. Unitatea mobilă, destinată bolnavilor cu coronavirus în stare gravă, a ajuns la Galați în noaptea de 13 spre 14 iulie, imediat după ce minsitrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost în vizită la spitalul gălățean. După mai multe zile în care s-au făcut demersuri, lipsa de personal a fost principala problemă pentru care unitatea nu a fost pusă în funcțiune. Ce-i drept, nici nu au fost pacienți care să necesite internarea în această unitate, numărul de paturi din secția de terapie intensivă a Spitalului Judeţean fiind mărit.

În aceste condiții, Comitetul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției a decis relocarea unității mobile. Mai exact, aceasta a fost luată de la Galați și trimisă la Timișoara. "Ca urmare a creșterii accelerate a cazurilor critice ce au nevoie de asistență medicală în terapie intensivă în zona de vest a țării, Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției a decis mutarea unității mobile de terapie intensivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" din Galați la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara", ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați, care a ținut să precizeze faptul că în județul nostru numărul infectărilor zilnice este relativ constant.

Decizia de mutare nu le-a picat prea bine nici autorităților gălățene, nici medicilor de la Spitalul Județean. "Nu este o decizie care să ne bucure. Văd o bâlbâială, o degringoladă pentru că ne-au adus-o în urmă cu o lună, noi am făcut tot ceea ce trebuie pentru ca ea să fie funcțională, am făcut niște cheltuieli. Am cerut să se disloce și personal medical din alte spitale sau de la alte secții pentru ca această unitate să poată funcționa. Din păcate, nu am primit decât promisiuni și hârtii că ne vor fi detașați doi medici rezidenți de la Iași și doi de la București. Din punctil meu de vedere, asta înseamnă haos, ar fi fost bine dacă ar fi rămas sau s-ar fi găsit soluția să se detașeze personal de la alte unități medicale din județ. Probabil la Timișoara este un focar mai mare și este necesar să fie dusă acolo", ne-a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Reprezentanții spitalului spun însă că problema prersonalului era pe punctul de a-și găsi rezolvarea, dar că nu au fost, până acum, pacienți care să necesite internarea în acea secție mobilă. "Unitatea era funcțională încă din iulie și ar fi fost extrem de necesară dacă am fi avut un aflux de pacienți cu coronavirus în stare critică. Oarecum se rezolvase și cu problema personalului", ne-a declarat Aurelia Romilă, directorul medical al Spitalului Județean Galați.

Pacienți puțini, paturi suficiente 

Medicii spun că, în momentul în care a fost solicitată unitatea mobilă, trendul epidemiologic era crescut. Acum, însă, în secția de terapie intensivă mai sunt doar șapte pacienți, doar doi dintre ei fiind din Galați, restul venind prin transfer. "În acest moment, există șase pacienți  în stare critică și așteptăm încă un pacient de la Râmnicu Sărat. Galațiul va rămâne centru de convergență între Iași și București și va trata atât pacinți Covid, cât și pacienți non-Covid. Mi se pare normal să fim solidari cu celelalte județe și să ajutăm, Cum am fost și noi ajutați atunci când ni s-a trimis această unitate mobilă, pentru care țin să mulțumesc", a explicat dr. Corina Manole, șefa secției de terapie intensivă de la Spitalul Județean Galați.

În secția de terapie intensivă a spitalului sunt șapte paturi destinate pacienților cu coronavirus, dar secția se poate extinde până la 12 paturi. Dacă numărul pacienților aflați în stare gravă va crește în următoarea perioadă, există posibilitatea ca și Galațiul să ceară Centrului Național de Conducere și Coorodonare a Intervenției transferul pacienților către alte spitale din țară, nemaivând posibilitatea să îi mute în secția mobilă din curtea unității medicale.

Citit 4919 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2020 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.