Gălățenii pot dona sânge și în ultima sâmbătă a lunii

Gălățenii pot dona sânge și în ultima sâmbătă a lunii
Donarea de sânge nu este dureroasă, ci benefică pentru organism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați va fi deschis, începând din august, și în ultima sâmbătă a fiecărei luni. Astfel, gălățenii care vor să doneze sânge au încă o zi la dispoziție pentru a veni în sprijinul pacienților a căror viață depinde de ei. Donarea de sânge nu este dureroasă și are o multitudine de beneficii pentru sănătate.

După o decizie luată la nivel național, centrele de transfuzie din țară vor putea primi persoane care vor să doneze sânge și în ultima sâmbătă a fiecărei luni. ”Încercăm, în acest mod, să venim în sprijinul persoanelor care vor să doneze, dar nu au timp, pe parcursul zilelor lucrătoare. Trebuie știut, totuși, că în ziua în care au donat sânge, persoanele pot beneficia de un liber la locul de muncă. Îi sfătuim pe toți angajatorii să respecte acest drept, prevăzut prin lege”, a precizat, pentru ”Viața liberă”, Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Potrivit Cameliei Stoichicescu, nevoia de produse medicale pe bază de sânge, în spitalele din Galați, este foarte mare. Din păcate, numărul donatorilor zilnici nu este suficient pentru a acoperi necesar. ”Facem un apel către cât mai mulți gălățeni să vină și să doneze sânge. Din sângele donat de o singură persoană pot fi salvate chiar și trei vieți. Acest act medical nu este dureros, iar beneficiile pentru sănătatea donatorului sunt dovedite”, a adăugat directoarea centrului.

Persoanele care vor să doneze sânge o pot face de luni până vineri și sâmbătă (în ultima săptămână din lună - n. red.), în intervalul orar 7,00 - 12,00, la sediul CRTS Galați, situat pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A. Cea mai mare parte din sângele donat merge în spitalele din Galați.

Înainte de a dona...

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă, la cerere. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 1264 ori Ultima modificare Luni, 24 August 2020 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.