Vitamina D, crucială în lupta cu noul coronavirus

Vitamina D, crucială în lupta cu noul coronavirus
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un nivel suficient de vitamina D în organism poate preveni deteriorarea stării pacienţilor cu COVID-19, arată un studiu al Universităţii din Boston. „Doar 9,7 la sută din pacienţii cu vârsta peste 40 de ani, care aveau suficientă vitamina D în corp, au cedat infecţiei şi au avut nevoie de suport cu oxigen sau de îngrijire la ATI”, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Boston.

„Acest studiu oferă dovezi directe că suficienţa vitaminei D poate reduce complicaţiile, inclusiv furtuna de citokine şi, în cele din urmă, poate evita moartea din cauza COVID-19”, a spus Michael F. Holick, profesor de medicină, fiziologie şi biofizică la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston.

Conform experţilor americani, vitamina D modulează sistemul imunitar pentru a avea un răspuns adecvat la invazia agenţilor patogeni bacterieni şi virali. „Acest efect benefic asupra sistemului imunitar poate reduce riscul de a dobândi o infecţie virală, inclusiv gripa sezonieră sau COVID-19 care poate pune în pericol viaţa pacienţilor. (...) Persoanele care nu au suficiente depozite de vitamina D riscă în mai mare măsură de a se îmbolnăvi grav. Aceşti pacienţi pot dezvolta septicemie sau pot ajunge chiar şi la deces dacă au contractat noul coronavirus. Deoarece deficienţa de vitamina D este frecventă la persoanele cu alte boli care cresc riscul în cazul unei infecţii cu coronavirus, este imposibil de spus cu exactitate câte vieţi ar fi salvate dacă toţi am primi doza zilnică de vitamina D”, au precizat cercetătorii.

Citit 3404 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2020 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.