Zeci de mii de cutii cu Euthyrox, aduse în România

Zeci de mii de cutii cu Euthyrox, aduse în România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

25.000 de cutii de Euthyrox, medicament vital pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene, dar care nu se găsește în România de la începutul anului, vor ajunge în perioada următoare în farmaciile din România, după ce au fost importate paralel de Asociația Distribuitorilor de Medicamente. Primele cutii ar urma să fie distribuite în farmacii începând chiar de săptămâna aceasta. Se estimează că această cantitate va asigura necesarul pe trei luni, pentru 12.500 de pacienți, sau pe o lună, pentru 37.500 de pacienți. Medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox provenit din import paralel va putea fi achiziționat din farmacii doar la preț cu amănuntul, nefiind decontat de stat.

Asociația Distribuitorilor de Medicamente spune că încearcă, în acest fel, să completeze, prin import paralel, cantitățile puse pe piață de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienți să poată avea acces la acest medicament esențial. Noua formulă a Euthyrox comprimate - fără lactoză - este disponibilă din 2019 în 21 de state europene, iar din octombrie 2019 și în România.

O cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, astfel că Asociația Distribuitorilor de Medicamente face apel la pacienți să nu achiziționeze cantități mai mari decât necesarul pe maximum trei luni, pentru ca medicamentele să poată ajunge la cât mai mulți pacienți.

"Distribuția paralelă este parte integrantă a lanțului de distribuție european și orice interdicție a României sau a oricărui alt stat membru european poate afecta în lanț mai multe piețe europene, prejudiciind grav, pe termen scurt, mediu și lung, disponibilitatea medicamentelor și implicit sănătatea publică. Totodată, interzicerea exportului dar și a importului paralel pe perioada crizelor majore, precum cea actuală, poate conduce la creșteri semnificative ale prețurilor acestora în UE și implicit în România, în viitorul apropiat și limitează alternativele de aprovizionare a pieței naționale. Subliniem încă o dată, în acest context, necesitatea compensării medicamentelor importate paralel, în special a celor esențiale cu risc de discontinuitate, în vederea facilitării unui acces mai crescut al pacienților la terapiile lor", adaugă reprezentanții Asociației Distribuitorilor de Medicamente.

Medicamentul s-ar putea scumpi

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut, în urmă cu două zile, primele declarații despre Euthyrox, după luni de zile de criză în care Ministerul Sănătății nu a comunicat pe această temă. Nelu Tătaru a admis că distribuitorii preferă să meargă în alte ţări, unde medicamentul costă mai mult, și a anunțat că este luată în calcul o creştere a preţului medicamentului, scrie Hotnews.

Citit 1766 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2020 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.