Galațiul, la un pas de noi restricții. Rata de infectare cu noul coronavirus a trecut de 1,50 la mia de locuitori
Foto: Marian Calestru

Galațiul, la un pas de noi restricții. Rata de infectare cu noul coronavirus a trecut de 1,50 la mia de locuitori
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Situația epidemiologică din Galați este din ce în ce mai gravă. La doar o săptămână de la decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, conform căreia municipiul Galați este în "scenariul galben", din cauza numărului mare de infectări, situația s-a agravat. Conform datelor oficiale, rata de infectare a depășit deja 1,50 la mia de locuitori. Asta înseamnă că ne așteaptă mai multe restricții, acestea urmând a fi decise la nivel național, într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

În ultimele 24 de ore, în județul Galați au fost confirmate 65 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Numărul mare de confirmări este alarmant, mai ales în condițiile în care au fost efectuate doar 231 de teste. Astfel, numărul infectărilor a ajuns la 4.463.

Direcția de Sănătate Publică a recalculat rata de infectare, iar rezultatele nu sunt  deloc bune. Mai exact, rata de infectare a ajuns la 1,56 la mia de locuitori în municipiul Galați. Totodată, la Cuca, rata de infectare este de 4,74 la mia de locuitori, iar asta înseamnă că unitățile de învățământ din această localitate intră pe "scenariul roșu", respectiv cursuri exclusiv on-line. Decizia a fost luată deja în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și va intra în vigoare începând de marți.

Rate mari de infectare au mai fost consemnate la Șendreni - 1,55 și la Vânători - 2,03 la mia de locuitori.

Restricții, stabilite la Bucureşti

În municipiul Galați se vor lua, de asemenea, mai multe măsuri, acestea urmând a fi stabilite de autoritățile de la București, care vor impune restricții pentru toate localitățile care depășesc rata de infectare de 1,5. Conform actelor normative emise la sfârșitul lunii august, în localitățile unde rata de infectare era sub 1,5 la mia de locuitori se puteau deschide cinematografele și instituțiile de cultură, restaurantele puteau servi și în interior, iar sălile de jocuri de noroc puteau funcționa.

Ținând cont de faptul că la Galați s-a depășit pragul impus de lege, Comitetul pentru Situații de |Urgență va lua, cel mai probabil, noi măsuri pentru Galați.

Până atunci, testele efectuate în ultimele 24 de ore arată că din ce în ce mai mulți gălățeni sunt diagnosticați cu coronavirus. Totodată, în urma testărilor, 39 de gălățeni au fost declarați, în ultimele 24 de ore, vindecați. Asta face ca numărul vindecărilor să ajungă la 3.672.

Cum numărul deceselor a rămas la 181, numărul cazurilor active a ajuns la 610, iar acest lucru arată că presiunea pe spitale este din ce în ce mai mare. Presiune este și pe secțiile de Terapie Intensivă, unde sunt internate nouă persoane, pacienți în stare gravă, care au nevoie de suport respirator.

Din fericire, în ultima perioadă sunt din ce în ce mai puțini gălățeni în izolare sau în carantină. Conform datelor oficiale de la Direcția de Sănătate Publică, luni erau în izolare 73 de persoane, cu 32 mai puține față de raportarea de duminică. De asemenea, 218 persoane erau în carantină, cu nouă mai puțin față de raportarea din ziua precedentă.

Datele oficiale arată că, de la începutul pandemiei și până în prezent, la nivelul județului Galați au fost efectuate 39.395 de teste pentru depistarea coronavirusului, cu 231 mai multe față de raportarea de duminică.

Așadar, cetățenii sunt rugați să respecte măsurile de distanțare socială și să poarte mască de protecție, astfel încât să nu se ajungă la noi restricții pentru municipiul Galați. La ora redactării acestui material, Comitetul Național pentru Situații de Urgență urma să se întrunească și să decidă ce se va întâmpla cu localitățile cu rată mare de infectare, Galațiul fiind în această situație nedorită.

Nou record de pacienți internaţi la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până pe 5 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 137.491 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 108.526 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.591 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 249 de persoane au fost reconfirmate. Până acum, 5.048 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 4-5 octombrie, au fost raportate 45 de decese (27 de bărbați și 18 femei). Dintre acestea, două decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, cinci decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 20 de decese la categoria de peste 80 de ani. 42 dintre decesele înregistrate au fost ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar trei pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.001. Dintre acestea, 592 sunt internate în secțiile de terapie intensivă.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.516.746 de teste. Dintre acestea, 6.537 au fost efectuate în ultimele 24 de ore. Pe teritoriul României, 11.283 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.629 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.014 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată sunt 28 de persoane.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 2.630 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 394.473 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, duminică, două infracțiuni de zădărnicirea combaterii bolilor.

Citit 9612 ori Ultima modificare Marți, 06 Octombrie 2020 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.