Cercetătorii care au descoperit virusul hepatitei C au primit Nobelul pentru Medicină pe anul 2020

Cercetătorii care au descoperit virusul hepatitei C au primit Nobelul pentru Medicină pe anul 2020
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice sunt laureaţii premiului Nobel pentru Medicină pe 2020, pentru descoperirea virusului Hepatitei C, a anunţat, luni, Comitetul Nobel.

Premiul Nobel a fost acordat cercetătorilor care „au avut o contribuţie decisivă în lupta împotriva hepatitei transmise prin sânge, o problemă globală de sănătate care cauzează ciroză şi cancer de ficat”, a transmis Comitetul, potrivit news.ro.

Harvey J. Alter (n. 1935, New York), Michael Houghton (n. Marea Britanie) şi Charles M. Rice (n. 1952, Sacramento) au făcut descoperiri semnificative care au dus la identificarea virusului Hepatitei C. 

Înainte de asta, descoperirea virusurilor Heptatitei A şi B au reprezentat paşi importanţi, însă majoritatea cazurilor de hepatită transmisă prin sânge au rămas inexplicabile. Descoperirea virusului Hepatitei C a dezvăluit cauza cazurilor de hepatită cronică şi a făcut posibile testarea şi dezvoltarea de noi medicamente care au salvat milioane de vieţi.

Alter şi Rice, care au fost contactaţi de reprezentanţii Comitetului Nobel, s-au arătat „foarte surprinşi”, a spus luni secretarul general.  Valoarea premiului Nobel este de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este împărţit, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Între anii 1901 şi 2019 au fost acordate 110 premii Nobel pentru Medicină. Douăsprezece femei se regăsesc pe lista laureaţilor.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru Medicină a avut vârsta de 32 de ani - Frederick G. Banting (1923, pentru descoperirea insulinei) -, iar cel mai în vârstă a fost Peyton Rous (87 de ani), laureat în 1966 pentru descoperirea virusurilor tumorale.

Cercetătorii William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza, care au identificat sistemul molecular ce reglează activitatea genelor ca răspuns la diferite niveluri ale oxigenului, au primit premiul Nobel pentru Medicină pe 2019.

Anul acesta, ceremonia de înmânare a premiilor nu va avea loc la Stockholm, din cauza pandemiei, iar fiecare laureat îşi va primi diploma şi medalia în ţara în care se află. Este pentru prima dată în 76 de ani când ceremonia nu va avea loc.

Citit 1429 ori Ultima modificare Marți, 06 Octombrie 2020 21:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.