„Personalul medical din spitale este insuficient și suprasolicitat”
Foto: Marian Calestru

„Personalul medical din spitale este insuficient și suprasolicitat”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Presiunea uriașă pusă în ultimele șase luni pe sistemul medical este resimțită din plin de personalul medical din spitale, atrag atenția sindicaliștii Sanitas. În număr prea mic și suprasolicitați din cauza orelor suplimentare de muncă, angajații din spitale și nu numai spun că nu beneficiază nici de toate sporurile salariale garantate prin lege. Deși o întrerupere a activității pare exclusă în contextul pandemiei actuale, sindicaliștii speră că vor ajunge la un acord cu Guvernul.

O grevă japoneză a fost organizată de Federația Sanitas în toate spitalele din țară, miercurea trecută. Chiar dacă activitatea din unitățile sanitare nu a avut de suferit, protestul a fost menit să atragă atenția opiniei publice și a autorităților asupra dificultăților cu care se confruntă personalul medical. Printre revendicările Federației Sanitas se numără unele de natură financiară: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţie cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea sporului de până la 30 la sută pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială; acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară; acordarea sporului de 55-85 la sută pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri, conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018.

”Personalul medical din spitale și nu numai este insuficient și suprasolicitat. Oamenii lucrează peste program, iar de multe ori drepturile salariale prevăzute în lege nu le sunt respectate. La Galați, nu putem spune că sporurile nu se acordă în sistemul medical, dar sunt probleme în sistemul de asistență socială. Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru acordarea drepturilor salariale și pentru suplimentarea personalului medical”, a precizat, pentru ”Viața liberă”, Paraschiv Sălăvăstru, președintele Sanitas Galați.

Ce mai cer sindicaliștii

Pe lângă solicitările de natură financiară, celelalte revendicări ale Federaţiei Sanitas sunt deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială; asigurarea echipamentelor/ materialelor de protecţie în cantitatea/ calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

Citit 2543 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2020 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.