Ce boli cronice cresc riscul de a face o formă gravă de COVID-19

Ce boli cronice cresc riscul de a face o formă gravă de COVID-19
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pacienții infectați cu noul coronavirus care au și alte boli cronice prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme grave, potențial mortale, de COVID-19, comparativ cu persoanele sănătoase. Această concluzie este din nou confirmată de o analiză realizată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Spre exemplu, potrivit raportului, pacienții cu boli cardiovasculare au o probabilitate de 3,48 de ori mai mare de face o formă mortală de COVID-19.

La bărbaţi, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc, urmate de cancer şi de bolile hepatice cronice. "Marea majoritate a condiţiilor medicale pre-existente pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediţi pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezintă evidenţe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19", consideră specialiştii CNSCBT.

"Din cele 21.766 de cazuri confirmate cu COVID-19 și avute în vedere de CNSCBT, cele pentru care au fost menţionate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, comparativ cu cele la care aceste afecţiuni au lipsit", explică, în continuare, CNSCBT.

Specialiștii Centrului arată că, în comparaţie cu prima analiză (efectuată la începutul verii - n.red.), sexul masculin continuă să reprezinte un factor de risc pentru deces, iar bolile cardiovasculare continuă să ocupe locul întâi printre factorii agravanți ai COVID-19. Bolile renale cronice au rămas pe locul al doilea, în timp ce cancerul a urcat o poziţie şi ocupă locul al treilea. Totodată, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

Sexul pacientului determină factorii de risc

"Din cele 11.799 de persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 și incluse în analiză, cele pentru care a fost menţionată imunitatea compromisă au avut o probabilitate de 5,41 de ori mai mare de evoluţie către deces, comparativ cu cele la care această condiție medicală a lipsit", arată sursa citată. Comparativ cu prima analiză, imunitatea compromisă a devenit factor de risc şi ocupă locul întâi, iar bolile renale cronice se află cu trei poziţii mai sus faţă de sexul masculin. Bolile cardiovasculare continuă să se afle în top trei.

Pentru cele 9.967 de persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 şi incluse în analiză, comparativ cu prima analiză, s-a observat că bolile cardiovasculare au urcat o poziţie şi ocupă locul întâi, iar bolile renale cronice au urcat o poziţie şi ocupă locul cinci. Bolile hepatice cronice au urcat pe locul al treilea, faţă de poziţia a cincea.

Citit 3470 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.