Chinurile unui gălăţean, pacient asimptomatic

Chinurile unui gălăţean, pacient asimptomatic
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

În decurs de doar două săptămâni, un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Galaţi, a fost testat de patru ori pentru COVID-19, cu rezultate contradictorii şi, putem afirma, ilogice. Plimbat între spitale, testat, înţepat, iradiat de două ori în decurs de numai câteva zile, omul, care ar fi vrut să ajungă la spital din cauza altor probleme medicale, este acum convins că nu a fost niciodată infectat şi nu ştie cum să facă să nu mai treacă şi a treia oară prin chinurile testărilor care l-ar putea împiedica să-şi caute sănătatea acolo unde într-adevăr are nevoie.

Azi pozitiv, mâine negativ, poimâine iar pozitiv, şi tot aşa. Pe scurt, este experienţa demnă de teatru absurd trăită de gălăţeanul D.H. Omul ni s-a adresat pentru a-şi expune experienţa incredibilă trăită luna trecută, când a fost plimbat între nu mai puţin de trei spitale, după ce a încercat să se interneze în secţia Medicală a Spitalului de Urgenţă. Rugându-ne să îi respectăm anonimatul, gălăţeanul ne-a mărturisit că oarece probleme de sănătate l-au făcut să stabilească o internare în cea mai mare unitate medicală a judeţului, ca să îşi facă nişte investigaţii mai amănunţite. De la poarta spitalului până la salon, drumul s-a dovedit, însă, imposibil. Motivul?

"Pe 12 octombrie, m-am prezentat, aşa cum stabilisem cu doamna doctor, să mă internez. La Triaj, mi-au spus să aştept, pentru că, aşa cum prevăd procedurile, trebuia să fiu testat pentru COVID. Am stat câteva ore, mi-au făcut film la plămâni, mi-au luat sânge şi probe pentru testul PCR. După alte câteva ore, a venit rezultatul: pozitiv. M-am mirat, că eu nu aveam niciun simptom, nu aveam nimic. Am zis că poate sunt asimptomatic. M-au pus să aştept într-un cort, unde mai erau şi alţi oameni. Mi-au spus că mă mută la Boli Infecţioase, unde am fost dus în cele din urmă cu o ambulanţă, în care a mai fost luat încă un pacient, cu COVID şi Alzheimer, netransportabil, în fine. La Infecţioase, nici nu ne-au dat jos din Ambulanţă, au spus că nu au locuri, ne-au trimis înapoi. Ne-au mutat în alt cort, în curte la Judeţean. Era frig, nu aveam apă, pătură sau mâncare. Mai trimiteau câte un infirmier din când în când, care ne întreba cum ne simţim, toţi de acolo fiind asimptomatici. După ore întregi, ne-au întrebat, în sfârşit, dacă putem face tratament acasă", îşi descrie gălăţeanul prima experienţă spitalicească legată de COVID-19.

"Vindecat" după izolare

D.H. a fost dus acasă cu salvarea. Spune că nu i s-a dat nicio reţetă, în schimb a fost lăsat să plece cu o branulă în braţ, dispozitiv care i-ar fi fost scos, la insistenţele lui, în parcarea blocului, de către asistenta de pe ambulanţă. Cu toate acestea, conştiincios, omul s-a izolat în casă cu soţia, timp de 14 zile, urmând toate procedurile. "Soţia mea e profesoară, deci nu se punea problema să ne expunem. Am stat în casă, am anunţat DSP-ul, medicul de familie, aşa cum trebuie. Până pe 26 octombrie, am fost în carantină", ne explică pacientul asimptomatic. A doua zi, pe 27 octombrie, cum a ieşit din izolare, s-a dus glonţ la Spitalul de Pediatrie, ca să se retesteze. Rezultatul la testul PCR a fost negativ, la fel ca şi în cazul soţiei. "Am plătit testul şi, cum am văzut că este negativ, am sunat-o pe doctoriţa de la Interne şi i-am spus. M-a chemat sâmbătă, pe 31 octombrie, să mă internez. Cu rezultatul testului negativ în buzunar, m-am prezentat din nou la Judeţean. Acolo am aflat că trebuie să trec din nou prin aceeaşi procedură. Le-am spus că abia mă testasem, că stătusem în izolare. N-a contat. Mi-au luat din nou probe, şi ce să vezi? Din nou a ieşit pozitiv. M-au trimis la TBC, unde m-au internat cu alţi patru bolnavi în salon", îşi continuă gălăţeanul istoria.

Expus bolii

De la internare şi până să reuşească să plece din spital, D.H. a trecut prin chinurile unor noi testări şi analize, la care s-a adăugat situaţia cu totul inconfortabilă şi periculoasă de a sta în salon cu bolnavi simptomatici. În tot acest timp, se convingea tot mai mult că testul de la Judeţean fusese greşit. I s-a luat din nou sânge şi a fost supus unei noi radiografii pulmonare, după numai câteva zile după ce fusese "filmat" la Judeţean. Nu avea niciun simptom, saturaţia de oxigen era bună, nu îl durea nimic, nu avea febră. "Mi-au spus că pentru ei nu contează ce mi se făcuse la Judeţean şi că trebuie să îmi facă ei toate investigaţiile. Eram în salon cu un domn din Iveşti, care fusese la o nuntă. În salonul alăturat, era soţia dumnealui, care venea la el, era simptomatică, dar nu purta mască, nimic. Mă gândeam că eu poate nu fusesem bolnav niciodată şi riscam să mă îmbolnăvesc de la ei. Am avut norocul să dau peste un domn doctor care duminică, pe 1 noiembrie, mi-a înţeles situaţia şi a acceptat să fiu testat pentru COVID atunci, nu peste opt zile, aşa cum e regula la ei. A doua zi a venit rezultatul: negativ, la două zile după ce fusesem declarat pozitiv la Judeţean", conchide bărbatul.

D.H. a fost externat din Spitalul de Pneumoftiziologie pe data de 3 noiembrie, "la cerere", fiind declarat vindecat. Crede că, de fapt, nu a fost bolnav niciodată şi că a fost victima unor erori şi a unui sistem captiv în aplicarea fără discernâmânt a unor proceduri, care, paradoxal, îi privează pe alţi oameni, aflaţi în situaţii reale de risc, de asistenţă şi tratament la timp. Acum trebuie să meargă din nou la Interne, dar nu ştie dacă nu cumva va avea ghinionul să devină din nou, pentru a treia oară, pacient asimptomatic declarat pozitiv la testarea pentru COVID-19.

Citit 11649 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.