Spitalele din Galaţi, nesigure în caz de incendiu. Verdict alarmant al pompierilor

Spitalele din Galaţi, nesigure în caz de incendiu. Verdict alarmant al pompierilor
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

31 de controale privind stadiul îndeplinirii condiţiilor de securitate la incendiu, respectiv deţinerea autorizaţei emise de ISU în scest sens, au avut loc în ultimul an în unităţile medicale din Galaţi. Concluziile au fost nefavorabile, peste o sută de nereguli fiind depistate şi doar o parte au fost remediate. Marea problemă, şi cea mai des întâlnită, este faptul că obiectivele verificate nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu. În plus, nu îndeplinesc o sumă de criterii obligatorii, cerute de lege în vederea eliberării acestui document. 

În perioada 2019-2020, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a fost în două controale la spitale clinice judeţene şi în şase la spitale clinice municipale. O verificare a vizat un spital clinic orăşenesc, unul, o policlinică, 20 au fost la centre medicale, iar unul la Centrul de Transfuzii. Rezultatele, deloc încurajatoare pe linia îndeplinirii condiţiilor obligatorii privind securitatea la incendii. 114 deficienţe au fost constatate, puţin peste 30 fiind remediate pe parcursul verificărilor. În trei situaţii, au fost date amenzi, în valoare totală de 13.500 de lei, iar în 77 de cazuri, avertismente.

Nesiguranţă

Specialiştii ISU susţin că în majoritatea cazurilor au întâmpinat situaţii în care managerii spitalelor nu depuseseră eforturi pentru asigurarea condițiilor privind limitarea și propagarea focului și fumului în interiorul construcțiilor. În multe cazuri, instalaţiile de detecţie nu funcţionau sau funcţionau defectuos, sistemele de semnalizare şi avertizare a incendiilor erau în aceeaşi situaţie, la fel ca şi instalațiile de hidranți interiori şi exteriori, vitale în cazul izbucnirii unui incendiu, atât ca primă măsură de intervenţie, cât şi pentru a asigura misiunea pompierilor în cazul unui incident de proporţii.

"Ca deficienţe constatate mai enumerăm neasigurarea verificării periodice a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare), funcționarea parțială a corpurilor de iluminat aferente instalației de iluminat pentru evacuare, neasigurarea condițiilor de evacuare în caz de situații de urgență și neasigurare a accesului autospecialelor de intervenție la unele corpuri de clădire. Menționăm că în urma controalelor au fost întocmite planuri de măsuri, iar unele nereguli constatate au fost remediate până în momentul actual", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Patru spitale nu au autorizaţie

Conform datelor furnizate de ISU Galaţi, la acest moment patru unităţi spitaliceşti mari din judeţ nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu - documentul care le-ar da dreptul să exploateze instalaţiile şi amenajările prevăzute de lege pentru apărare împotriva focului. Primul pe lista pompierilor este Spitalul de Urgenţă, care "deţine aviz de securitate la incendiu emis pentru două clădiri în proces de modernizare, pentru care există aviz de securitate la incendiu". Până la obţinerea autorizaţiei mai sunt însă paşi mulţi de parcurs, actul putând fi solicitat şi eliberat abia după recepţia lucrărilor şi numai dacă pompierii sunt de acord că sunt îndeplinite toate cerinţele.

În aceeaşi situaţie se află Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul Municipal de la Tecuci. Unitatea medico-sanitară de la Găneşti, obiectiv care adăposteşte persoane cu probleme psihice grave, funcţionează, conform ISU Galaţi, fără autorizaţie de securitate la incendiu, ca urmare a lucrărilor de amenajări și modificărilor constructive. Alte trei clinici private nu deţin autorizaţie de securitate la incediu, ca urmare a schimbării de destinație a clădirilor.       

Citit 4094 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2020 01:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.