Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
1 comentariu

Odată cu luna decembrie, asigurații în sistemul public de sănătate vor putea beneficia de analize de laborator și de investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul țării, în baza unui bilet de trimitere eliberat de un medic aflat în relație contractuală cu oricare dintre casele județene de asigurări de sănătate. Măsura este prevăzută într-o hotărâre de Guvern, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În prezent, aceste servicii medicale pot fi acordate doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate din județul respectiv. "Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti. Sperăm ca, în scurt timp, să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope", a declarat preşedintele CNAS, Adela Cojan, citată într-un comunicat de presă.
”Prin actul normativ ce modifică o serie de măsuri în domeniul programelor naţionale de sănătate, inițiatorii actului normativ, respectiv Casa Națională de Sănătate și Ministerul Sănătății, au venit în sprijinul asiguraților, prin facilitarea accesul la investigațiile paraclinice. Această măsură era necesară în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2”, a precizat George Toderașc, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galați.
De asemenea, adaugă CNAS, "investigaţiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea şi monitorizarea unor afecţiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea investigaţiilor în regim de urgenţă sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice".

Furnizorii vor avea de ales între casele de asigurări

Potrivit comunicatului de presă al CNAS, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate, precum şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate, pentru care vor opta.
În acest mod, CNAS susţine că va fi redusă "birocraţia" din sistem, prin eliminarea evidenţelor distincte şi a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care furnizorii respective aveau încheiate contracte.

Citit 1321 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 00:05

1 comentariu

  • postat de IonV Joi, 26 Noiembrie 2020 08:17 86.124.204.*** Link la comentariu
    1
    4

    Praf în ochi! Dacă fondurile sunt tot insuficiente și trebuie sa plătesc toate analizele, ce folos are aceasta prevedere???

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.