Pacienți revoltați de condițiile precare din containere
Foto: Marian Calestru

Pacienți revoltați de condițiile precare din containere
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Într-o serie de mesaje primite la redacție, mai mulți bolnavi ținuți în containerele de triaj montate în curtea Spitalului Județean Galați se plâng de condițiile în care pacienții sunt nevoiți să aștepte acolo, uneori cu zilele, eliberarea unui pat de spital. Redăm, în continuare, o parte dintr-o scrisoare edificatoare în acest sens, trimisă de profesorul Mihai Talașman, din Berești.

”Gânduri din spital. Aici, vezi cât de fragilă, de ușor de trecut e granița dintre a fi și a nu mai fi! Cum cel de lângă tine te privește disperat, în marea trecere. Încercări disperate ale celor cu halate albe... și apoi eliberarea din faimoasele containere COVID de la Galați. Așteptare disperată să se facă un loc liber într-un spital, unde să ai măcar condiții decente.
Trei nopți și trei zile am sperat la un transfer și am disperat văzând condițiile din containerele experiment de la Galați. Cine se face vinovat de existența acestor insalubre containere? O să vă plictisesc, repetând mereu: nu au apă curentă. Stai în așteptare, una - cinci zile, fără să te speli pe mâini. Câte boli ale mâinilor murdare nu poți contracta?! Se critică parlamentarii că nu au rezolvat problema toaletelor din curte, din școli, și au inventat toaleta din curtea Spitalului Județean Galați, dacă aceea se poate numi toaletă (în curtea Spitalului Județean au fost aduse toalete ecologice pentru bolnavii din containere – n.red.), care să-l terfelească, să-l umilească, să-l batjocorească pe bietul bolnav. Îi pasă cuiva de bolnavi?
Bieții medici! Biet personal medical! Eu am considerat, așa, în van, că, poate, personalul în halate albe va spune unde trebuie. Speriați, bolnavii îmi spuneau să tac, să nu fim dați afară!!
Frică. Frica aceea de secretarul de partid, de securistul de alături, de stăpânul absolut, mai e prezentă. Eu mi-am suprimat scârba de a folosi inutilizabila hazna. Nu am mâncat de luni până joi. Am băut apă și am urinat noaptea, pe lângă tufe. Am văzut apoi că spatele containerelor era WC-ul de salvare. Vă agasez, dar asta este realitatea crudă, degradantă a celor care contează doar la vot. Să mă ajute careva, un cunoscător, să scriu o scrisoare deschisă decidenților, să umanizeze condițiile de așteptare din acele containere”, a scris prof. Talașman.

Răspunsul Spitalului Județean Galați

Am solicitat un punct de vedere și din partea spitalului, în legătură cu problemele semnalate de numeroși pacienți și de rudele bolnavilor.
”În ultimele 30 de zile, la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” Galați au fost aproximativ 4.800 de prezentări, multe dintre cazuri cu patologii grave. S-au făcut eforturi pentru a asigura condiții corespunzătoare pacienților: corturile montate inițial au fost înlocuite cu containere modulare cu 36 de locuri. Le asigurăm pacienților medicație, oxigen, apă, hrană, încălzire, cu ajutorul instalațiilor de climatizare. Din păcate, nu există soluții tehnice pentru racordarea containerelor modulare la rețeaua de canalizare, motiv pentru care au fost instalate șase toalete ecologice care să-i deservească pe pacienți. Aceste toalete sunt curățate și dezinfectate regulat. Ne cerem scuze populației Galațiului pentru faptul că nu putem asigura în acest moment condiții mai bune, și îi asigurăm pe pacienți că depunem mari eforturi pentru a îmbunătăți calitatea condițiilor existente”, ni s-a transmis din partea conducerii Spitalului Județean Galați.

Citit 5957 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2020 03:41

7 comentarii

 • postat de carmen
  Joi, 17 Decembrie 2020 19:42
  195.32.91.***
  pacat ca nu e vara ,spitalul ar fi plantat alti copaci ....cat de josnic poti sa raspunzi ,,spitalul face eforturi ,,....ce eforturi face ,ma intreb si eu .....daca a aceptat containere fara wc si apa curenta ,alo protectia unde este
  0
  14
  Raportează
 • postat de DIANA
  Joi, 17 Decembrie 2020 17:14
  86.35.208.***
  Rusineeeeeeeeeeee... cu acest cuvant voi incepe micul meu comentariu......Intreb ??? nu va e rusine domnilor cand va suiti in masini scumpe si mergeti la servici ..cand stiti ca aceste masini sunt luate din banii contribuabililor... si ei se chinuie in mizeriile alea de containere sau acele spitale pline de bacterii si mizeriii????? Oare cate generatii de sacrificiu vor mai exista?? oare cate va mai indura poporul asta ??? oare cat ca mai dura pana va iesi un om puternic sa rastoarne mafia asta care in loc sa ne ridice mai mult ne ingroapa ..ne ingenungheaza????? doamneee sper sa nu mai asteptam mult.... offf (...) sunt prea multe intrebari la care nu are cine raspunde....
  0
  13
  Raportează
 • postat de Emil Popa
  Joi, 17 Decembrie 2020 16:42
  109.128.220.***
  Este necesar de urgenţă ca Direcţia de Sănatate publica sa regândească modul de gestionare a acestei situaţii prin uitilizarea spaţiilor din Ambulatoriul de specialitate (fosta Policlinica judeţeană), la cere se pot asigura intrări separate si circuite separate si condiţii civilizate pentru pacienţi.
  A ţine pe timp de iarna oameni în containere este o barbarie care încalca drepturile pacientului .Mai mult de ani de zile (5-60 ani ) medicii de familie din policlinica judeţeana au fost dati afara din spatiile in care aveau cabinetele iar de atunci o aripă a parterului policlinicii este părăsită.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Capu la cutie .....
  Joi, 17 Decembrie 2020 16:08
  108.245.201.***
  Pacientii ar trebui sa-si aminteasca ca se afla in Ro/Galati/UE..
  2
  4
  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret
  Joi, 17 Decembrie 2020 10:52
  95.76.16.***
  Surpriza omului in nevoi, de care face vorbire in multe lucruri nelalocul lor, unde FRICA bantuie sufletul aflat in suferinta si agonie; nu intelege de ce containerele cu pricina nu sunt in ordinea ce trebuia conceputa si aplicata de cei indrituiti pe functii, de cei pe care i-au votat, lasandu-i de izbeliste!

  Ei, ca sa nu fac haz de necaz, acesta este pretul iresponsabilitatii cand avem in mana stampila in cabina de vot!

  In rest, Dumnezeu cu mila.
  4
  27
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 17 Decembrie 2020 10:33
  82.76.159.***
  Nu se poate...WC-uri afara? La ce dracu mai montati containere cand nu sunt dotate cu minimum necesar? Cum sa iasa bolnavii in curte la WC, sunteti sanatosi la cap? Cat de tampit sa fi sa lasi pacientul in curte ca sa urineze cand se presupune ca se ia virusul chiar si din aer si tu, care dracu esti tu ala, montezi niste containere fara racord la canalizare, asa ca sa arati tu ca poti trata pacientii cu covid, ca-i ajuti sa se vindece. Nu-i ajuti, ii expui si mai rau la infectie cu virusi si bacterii. Daca nu sunt solutii tehnice, asuma-ti acest lucru, nu expui tu bolnavii la ceea ce e mai rau, mai blockhead-ule.
  1
  41
  Raportează
 • postat de Aderin
  Joi, 17 Decembrie 2020 02:40
  5.13.209.***
  Se depun eforturi..... Poftim!!? Spitalul e plin de clostridium și voi depuneți eforturi pentru ce?
  Sa ținem minte totuși ziua aceasta și așteptăm un următor reportaj peste cel puțin 3 luni. Atuncea veți spune că nu ați avut fonduri, etc.
  1
  41
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.