Pacienți revoltați de condițiile precare din containere
Foto: Marian Calestru

Pacienți revoltați de condițiile precare din containere
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Într-o serie de mesaje primite la redacție, mai mulți bolnavi ținuți în containerele de triaj montate în curtea Spitalului Județean Galați se plâng de condițiile în care pacienții sunt nevoiți să aștepte acolo, uneori cu zilele, eliberarea unui pat de spital. Redăm, în continuare, o parte dintr-o scrisoare edificatoare în acest sens, trimisă de profesorul Mihai Talașman, din Berești.

”Gânduri din spital. Aici, vezi cât de fragilă, de ușor de trecut e granița dintre a fi și a nu mai fi! Cum cel de lângă tine te privește disperat, în marea trecere. Încercări disperate ale celor cu halate albe... și apoi eliberarea din faimoasele containere COVID de la Galați. Așteptare disperată să se facă un loc liber într-un spital, unde să ai măcar condiții decente.

Trei nopți și trei zile am sperat la un transfer și am disperat văzând condițiile din containerele experiment de la Galați. Cine se face vinovat de existența acestor insalubre containere? O să vă plictisesc, repetând mereu: nu au apă curentă. Stai în așteptare, una - cinci zile, fără să te speli pe mâini. Câte boli ale mâinilor murdare nu poți contracta?! Se critică parlamentarii că nu au rezolvat problema toaletelor din curte, din școli, și au inventat toaleta din curtea Spitalului Județean Galați, dacă aceea se poate numi toaletă (în curtea Spitalului Județean au fost aduse toalete ecologice pentru bolnavii din containere – n.red.), care să-l terfelească, să-l umilească, să-l batjocorească pe bietul bolnav. Îi pasă cuiva de bolnavi?

Bieții medici! Biet personal medical! Eu am considerat, așa, în van, că, poate, personalul în halate albe va spune unde trebuie. Speriați, bolnavii îmi spuneau să tac, să nu fim dați afară!!

Frică. Frica aceea de secretarul de partid, de securistul de alături, de stăpânul absolut, mai e prezentă. Eu mi-am suprimat scârba de a folosi inutilizabila hazna. Nu am mâncat de luni până joi. Am băut apă și am urinat noaptea, pe lângă tufe. Am văzut apoi că spatele containerelor era WC-ul de salvare. Vă agasez, dar asta este realitatea crudă, degradantă a celor care contează doar la vot. Să mă ajute careva, un cunoscător, să scriu o scrisoare deschisă decidenților, să umanizeze condițiile de așteptare din acele containere”, a scris prof. Talașman.

Răspunsul Spitalului Județean Galați

Am solicitat un punct de vedere și din partea spitalului, în legătură cu problemele semnalate de numeroși pacienți și de rudele bolnavilor.

”În ultimele 30 de zile, la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ap. Andrei” Galați au fost aproximativ 4.800 de prezentări, multe dintre cazuri cu patologii grave. S-au făcut eforturi pentru a asigura condiții corespunzătoare pacienților: corturile montate inițial au fost înlocuite cu containere modulare cu 36 de locuri. Le asigurăm pacienților medicație, oxigen, apă, hrană, încălzire, cu ajutorul instalațiilor de climatizare. Din păcate, nu există soluții tehnice pentru racordarea containerelor modulare la rețeaua de canalizare, motiv pentru care au fost instalate șase toalete ecologice care să-i deservească pe pacienți. Aceste toalete sunt curățate și dezinfectate regulat. Ne cerem scuze populației Galațiului pentru faptul că nu putem asigura în acest moment condiții mai bune, și îi asigurăm pe pacienți că depunem mari eforturi pentru a îmbunătăți calitatea condițiilor existente”, ni s-a transmis din partea conducerii Spitalului Județean Galați.

Citit 6530 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2020 03:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.