UPDATE * Alți doi morți din cauza incendiului de la ”Matei Balș”
Foto: George Călin; Inquam foto

UPDATE * Alți doi morți din cauza incendiului de la ”Matei Balș”
Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate pentru stingerea incendiului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

UPDATE. Alți doi morți din cauza incendiului de la ”Matei Balș”Numărul total al victimelor care și-au pierdut viața din cauza incendiului de vineri, de la Institutul ”Matei Balș”, a urcat la șapte. O pacientă cu COVID-19, din pavilionul afectat de incendiu, a decedat, duminică. Femeia, în vârstă de 67 de ani, fusese transferată într-un alt pavilion al spitalului. Vineri, în ziua producerii tragediei, fuseseră anunţate cinci decese. Sâmbătă, un alt pacient, un băbat de 70 de ani, transferat la Spitalul Universitar de Urgenţă, a decedat. (Remus Basalic)

Fără pauze în ancheta de la ”Matei Balș”

Premierul Florin Cîţu anunţă că a mers, sâmbătă, la Institutul "Matei Balş" pentru a se asigura că nu va exista pauză în ceea ce priveşte ancheta în cazul incendiului care a avut loc, vineri, în Capitală.

”Este nevoie de criterii de performanţă urgent şi le voi introduce. Salariile mari din sectorul public, comparativ cu sectorul privat, trebuie justificate de un mod de lucru profesionist. Indiferent de domeniul de activitate. Şi vă promit: vinovaţii vor suporta consecinţele, indiferent de funcţia pe care o au", a precizat premierul pe pagina sa de Facebook. (George Marinescu)


UPDATE. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat vineri, 29 ianuarie 2021, că a cincea victimă a incendiului de la Institutul "Matei Balş" a fost găsită carbonizată. "Confirm, în urma incendiului de la "Matei Balş" sunt identificate cinci victime. Transmit pe această cale condoleanţe familiilor victimelor.

Sursa foto, Mediafax

Incendiul s-a declanşat la parterul unui pavilion, evident toată clădirea a fost evacuată pentru că a fost afectată de fum. 102 pacienţi erau în acel moment în pavilion, 43 au fost relocaţi în alte unităţi din Bucureşti şi 53 au fost relocaţi în incinta spitalului "Matei Balş". Aşteptăm rezultatele anchetei", a afirmat Bode, la Digi 24. Oficialul a precizat că a cincea victimă a fost găsită în baie.


53 de pacienți internați la Institutul ”Matei Balș” din București au fost transferați în 11 alte spitale din Capitală, în urma incendiului care a avut loc, vineri dimineață, 29 ianuarie 2021, într-un pavilion al Institutului. Trei bolnavi și-au pierdut viața în incendiu, iar o a patra victimă, care avea arsuri pe 20 la sută din corp, a decedat, în ciuda manevrelor de resuscitare.

Autoritățile au declanșat planul ”roșu” de intervenție, până ce focul a fost stins, anunță Agerpres. În total, au fost afectate patru saloane. Potrivit şefului DSU, Raed Arafat, nu mai sunt pacienţi în stare criticã sau pacienţi cu arsuri. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. 

Patru pacienţi - două femei şi doi bărbaţi -, cu vârste între 62 şi 89 de ani, internaţi la Institutul "Matei Balş", au fost aduşi la Institutul "Marius Nasta", doi dintre ei fiind în stare severă, a declarat managerul instituţiei medicale, Beatrice Mahler.

Zeci de echipaje de intervenție

Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate pentru stingerea incendiului. Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple.

"Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane - până la un număr de 102 - au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, patru autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi zece microbuze pentru transport persoane", a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu, de la ISU București.

Raed Arafat a mai precizat și faptul că cele trei persoane decedate în incendiu au fost găsite după ce fumul din saloane a fost degajat.

Cel mai bine finanțat institut din țară

”Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate (maximă – n.red.) până astăzi. (...) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja", a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile.

Serie de cinci incendii în spitalele din România

Incendiul izbucnit la Institutul „Matei Balş'' este al doilea mare eveniment de acest fel dintr-un spital unde sunt tratați pacienții COVID-19. În noiembrie anul trecut, zece persoane și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit la secţia ATI a Spitalului Județean de la Piatra-Neamţ.

Foto: George Călin; Inquam foto

Din noiembrie 2020, în România, au avut loc cinci incendii în spitale. Cel mai grav s-a înregistrat la Piatra Neamț, notează în continuare Agerpres.

La Piatra Neamț, pompierii și specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au descoperit 1.921 de deficiențe legate de apărarea împotriva incendiilor.

În acest an, au avut loc alte două incendii

Pe 5 ianuarie 2021, un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.

Pe 2 ianuarie 2021, un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.

Anul trecut, pe 25 decembrie, a mai avut loc un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

Pe 4 decembrie 2020, un incendiu a izbucnit la o priză din secția ATI a Clinicii Medicale III din Târgu Mureș. Flăcările au fost stinse de angajații spitalului înainte de sosirea pompierilor, iar niciun pacient nu a fost rănit.

Citit 3054 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2021 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.