De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații?

De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații?
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

​​Româncele trăiesc, în medie, mai mult ca românii, dar diferența duratei medii de viață a scăzut în ultimii ani cu aproape un an, arată datele Institutului Național de Statistică, consultate de HotNews.ro. Spre finalul ciclului de viață, lucrurile se inversează. Speranța de viață sănătoasă la 65 de ani e mai mare în rândul bărbaților români decât în cazul femeilor, mai arată datele.

De ce femeile trăiesc, în medie, cu 5,5 ani mai mult decât bărbații?, se întreabă INS. Şansele la o viaţă mai lungă sunt, în toate ţările membre ale UE, mai mari în cazul femeilor. Statisticile europene, disponibile la nivelul anului 2018, arată că femeile din Uniunea Europeană trăiesc, în medie, 83,7 de ani, pe când speranţa medie de viaţă a bărbaţilor este de 78,2 ani. Cercetătorii afirmă că această diferenţă este explicată în mare parte de stilul de viaţă, mai sănătos în cazul femeilor, şi de ocupaţiile diferite ale celor două sexe. Bărbații fumează mai mult, de pildă. În trecut, anumite boli infecțioase afectau mai mult femeile, reducându-le speranța de viață. Dar progresele din medicină au mai ”armonizat” din diferența duratei vieții.

În România, speranţa de viaţă la naştere a fost, în anul 2019, de 72,5 de ani pentru bărbaţi şi de 79,6 de ani pentru femei.

Citit 1832 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2021 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.