Motivele pentru care românii refuză să se vaccineze

Motivele pentru care românii refuză să se vaccineze
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe),  arată că principalul motiv invocat de români pentru a nu se vaccina îl reprezintă teama de posibile reacţii adverse. Studiul mai arată şi profilul românului antivaccinist, care nu crede în pandemie, acesta fiind caracterizat de persoane fără venituri, din mediul rural şi cu studii primare.

Principalele motive invocate de cei care nu intenţionează să se vaccineze sunt: teama de posibile reacţii adverse (30,9 la sută invocă acest lucru drept principalul motiv pentru care nu sunt de acord să se vaccineze), neîncrederea în eficienţa vaccinului (mai bine de un sfert dintre repondenți - n.red.) şi informaţiile insuficiente despre vaccinarea anti COVID-19 (14,7 la sută).

12,7 la sută îşi justifică refuzul de a se vaccina prin faptul că nu cred că virusul SARS-CoV-2 există, iar 5,8 la sută menţionează că sunt împotriva vaccinurilor, în general. 8,2 la sută invocă alt motiv. Teama de reacţii adverse este invocată mai ales de femei, de persoane de peste 30 de ani, de cei cu un nivel de educaţie mai scăzut și de cei cu un venit între 1.000 şi 2.000 de lei pe lună.

Neîncrederea în eficienţa vaccinului este menţionată cu precădere de către: bărbaţi, tineri, locuitori din Bucureşti sau din alte zone urbane mari.  Doar o cincime din cei 39,4 la sută care nu doresc să se vaccineze spun și că nu cred că virusul există sau se opun vaccinării, în genere.

Cea mai mare parte a celor care nu doresc să se vaccineze indică drept motivaţie aspecte care sunt în curs de evidenţiere: absenţa aproape totală a reacţiilor adverse, eficienţa vaccinării etc.

Studiul a mai prezentat şi o sumarizare a profilului românului care nu crede în pandemie sau care nu intenţionează să se vaccineze. "Ca o sumarizare: să luăm în calcul următoarele patru afirmaţii: 1) pandemia este o minciună; 2) beneficiile vaccinării nu sunt mai mari decât riscurile; 3) Nu intenţionez să mă vaccinez contra COVID-19; 4) Nimic n-ar putea să-mi mărească încrederea în vaccinurile anti-COVID-19", arată autorii sondajului.

65,8 la sută dintre cei chestionaţi declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli.

Citit 1361 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2021 11:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.