Alcoolul, nerecomandat în preajma vaccinării

Alcoolul, nerecomandat în preajma vaccinării
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, susţine că alcoolul nu are o legătură directă asupra eficacităţii vaccinului anti-COVID, dar îi îndeamnă pe români să evite consumul de alcool, deoarece duce la scăderea imunităţii, potrivit Mediafax.

"Categoric descurajam şi recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au această obişnuinţă... trebuie să înţelegem că prin consum de lungă durată vom înregistra o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post vaccinare. În condiţiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantităţi variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacităţii vaccinului sau asupra profilului de siguranţă, altul decât cel legat strict de consumul de alcool. Nu există date care să arate un profil de siguranţă nefavorabil, dar evident că nu recomandăm consumul de alcool în nici un context", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

De altfel, şi Ministerul Sănătăţii a atras atenţia că nu este recomandat consumul de alcool înainte şi după vaccinarea cu unul dintre serurile anti-COVID, cu 48 de ore înainte de vaccinare, mai ales în cantităţi mari, deoarece alcoolul slăbeşte sistemul imunitar. "Totuşi, dacă aţi băut "una-trei unităţi (o unitate de alcool este echivalentul unui pahar de vin sau a unei beri de 330 de mililitri - n.red.) de alcool", Ministerul Sănătăţii recomandă să nu amânaţi vaccinul. O recomandare similară a fost făcută şi pentru perioada ulterioară vaccinării: persoanele vaccinate ar trebui să evite consumul de alcool pe o perioadă de două săptămâni de la vaccinare.

Citit 1366 ori Ultima modificare Luni, 22 Februarie 2021 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.