Impactul pe care îl poate avea ora de culcare neregulată

Impactul pe care îl poate avea ora de culcare neregulată
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Există deja dovezi puternice care atestă faptul că o oră de culcare regulată este importantă pentru un stil de viață sănătos, în afara numărului de ore necesare pentru un somn adecvat. Un nou studiu arată o legătură între tiparele neregulate de somn și un risc crescut de stări depresive.

Efectele lipsei somnului

Cercetările au implicat măsurarea directă a orelor de somn și stările de spirit a 2.115 medici, în primul an de formare profesională. Oamenii de știință au descoperit că cei cu tipare de somn variate erau mai predispuși să prezinte stări de spirit proaste și simptome mai accentuate de depresie.

Orele neregulate de somn erau, de fapt, la fel de capabile să accentueze riscul de depresie ca lipsa somnului în general, astfel sugerând că respectarea ritmului circadian este la fel de importantă pentru sănătatea mintală ca numărul suficient de ore pentru un somn liniștitor. "Aceste descoperiri evidențiază consistența somnului drept un factor subapreciat care poate viza depresia și starea de bine", a spus Srijan Sen, neurolog la Universitatea din Michigan, SUA.

"După cum ne-am fi așteptat, creșterea cantității de somn, trezitul mai târziu și culcatul mai devreme, precum și respectarea unui tipar strict de somn au îmbunătățit starea de spirit a participanților. Ceea ce poate nu a fost documentat în mod corespunzător anterior este cât de importante sunt tiparele de somn regulate în relație cu acești factori", relatează Science Alert.

Noul studiu susține cercetări anterioare care sugerează că ignorarea ritmului circadian poate fi dăunătoare pentru starea noastră de spirit și poate crește riscul apariției depresiei în timp. Dacă încerci să te culci și să te trezești mereu la aceeași oră pentru o perioadă îndelungată de timp, s-ar putea ca starea ta de spirit să se îmbunătățească semnificativ.

Citit 971 ori Ultima modificare Duminică, 14 Martie 2021 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.