Culise din spitalele care nu au locuri la ATI COVID. ”Dacă reuşim să vaccinăm 70 la sută din populaţie, suntem salvaţi”
Foto: Agerpres

Culise din spitalele care nu au locuri la ATI COVID. ”Dacă reuşim să vaccinăm 70 la sută din populaţie, suntem salvaţi”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Prof. dr. Virgil Musta, specialist în boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, a explicat care este procedura în cazul pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă, în condiţiile în care presiunea pe sistemul sanitar este din ce în ce mai mare.

"La noi, la spital, procedura e în felul următor. În cazul pacienţilor care se internează la noi pe secţie şi au nevoie de ATI, chemăm medicul de Terapie Intensivă. Am creat nişte zone tampon de preanestezie, ca să putem introduce pacienţii pe highflow-terapie, un fel de procedură care se foloseşte în terapie intensivă. Când nu e loc la ATI, se foloseşte pe salon, cu supravegherea medicului de terapie intensivă. Cum se eliberează un loc, este preluat pacientul respectiv.

Dacă situaţia e mai alarmantă, este un centru de comandă şi coordonare la Bucureşti, anunţăm cazul şi încearcă să găsească un loc în ţară pentru acel pacient. Am avut două cazuri, pacienţi transferaţi la Arad, şi unul la Oradea. Din câte am înţeles, în ultimul timp, nu prea mai sunt locuri în spitale", a declarat prof.dr. Virgil Musta pentru DCNEWS.

Conform ultimului raport al Grupului de Comunicare Strategică, la ATI COVID-19 erau internate 1125 de persoane. Decidenţii din sănătate au avut luni o şedinţă pentru a încerca să crească numărul paturilor de la ATI la 1600.

Vaccinarea, soluţia salvatoare. "De la 50 la sută, începe să se vadă"

Dr. Virgil Musta a spus că soluţia salvatoare pentru a scăpa de pandemie este vaccinarea şi a anunţat că sistemul sanitar va simţi primele efecte după ce măcar 50 la sută din populaţie se va inocula.

"E foarte bine că e cererea mare, pentru că este soluţia salvatoare. De anul trecut, eu am spus că soluţia nu este spitalul. Am văzut că în Italia, Franţa, ţări cu servicii de sănătate mai puternice şi mai bine dotate decât al nostru, nu au făcut faţă numărului mare de cazuri. Nici englezii nu au făcut faţă, era o perioadă când nu se mai făceau internări. De aceea, singura variantă este să găsim soluţiile pentru a preveni.

Vorbim aici de distanţare socială, purtarea măştii corect şi igiene tegumentelor. Acestea sunt foarte importante, se cunosc aceste măsuri, trebuie doar respectate.

Pe de altă parte, o măsură nouă este vaccinarea. Dacă reuşim să vaccinăm 70 la sută din populaţie, suntem salvaţi. De la 50 la sută în sus o să înceapă să se vadă, o să scadă presiunea pe sistemul de sănătate. Soluţia este vaccinare cât mai rapidă la un număr cât mai mare de oameni", a mai spus medicul.

Sursa, dcnews.ro

Citit 1505 ori Ultima modificare Marți, 16 Martie 2021 13:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.