Cât costă, la clinicile private, testele pentru detectarea anticorpilor COVID-19

Cât costă, la clinicile private, testele pentru detectarea anticorpilor COVID-19
La cele mai multe laboratoare, nu este nevoie de programare prealabilă pentru aceste analize
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O parte dintre persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 vor să afle care este titrul de anticorpi pe care l-au dobândit în urma imunizării. Prețul testelor care determină acest lucru variază de la o clinică la alta, așa cum arată o analiză comparativă realizată de Agerpres. În cadrul analizei, au fost comparate ofertele a zece dintre cele mai mari centre medicale private cu puncte de lucru în toată țara, pe baza informațiilor publicate pe site-urile acestora sau a celor oferite de operatorii de la call-center.

Concluzia este că cele mai mici prețuri sunt la clinicile Sante, unde testul costă 105 lei, dar există posibilitatea unei reduceri până la 94,5 lei, dacă plata este efectuată online sau dacă pacientul are ori doreşte un card de fidelitate. La MedLife, analiza costă 120 de lei, iar la Medicover - 135 de lei. În Capitală, unele laboratoare cer chiar și 200 de lei pentru același test. La Synevo şi Ok Medical se pot efectua doar două teste de anticorpi la pachet (IgG şi IgM), preţul pachetului fiind de 145 de lei la Synevo şi de 240 de lei la Ok Medical.

Nu este nevoie de o programare prealabilă pentru aceste analize, cu excepţia clinicilor Regina Maria şi Medicover (la acestea din urmă este nevoie de programare pentru recoltarea până în ora 10,00). Se observă, astfel, că preţurile diferă foarte mult de la o clinică la alta. Aceeaşi diferenţă mare a fost observată de Consiliul Concurenţei şi în cazul testelor Real Time PCR, instituţia de concurenţă anunţând că monitorizează cu atenţie această piaţă.

La ce trebuie să fiți atenți

Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi la aceste teste, să compare mai multe preţuri şi să aleagă oferta cea mai bună, întrucât există diferenţe foarte mari de preţuri pe această piaţă, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la finalul anului trecut.

"Dacă în sectorul alimentar am văzut că lucrurile au continuat să meargă ok, chiar fiind sub şoc, pe zona de produse medicale pieţele nu au funcţionat. Am văzut fenomenele speculative din perioada de început a pandemiei, când preţurile au crescut la măşti, la dezinfectanţi, vedem acum pe zona testelor de tip PCR, vedem diferenţe foarte mari de preţuri, deci e clar că nu este o piaţă stabilizată şi nu rezistă la şocuri. Vom fi şi mai atenţi decât am fost până acum. Oamenii trebuie să fie atenţi, să nu se repeadă la primul furnizor, să verifice două, trei, patru locuri, pentru că diferenţele de preţ sunt mari", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă online.

Citit 2175 ori Ultima modificare Luni, 15 Martie 2021 21:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.