Câți gălățeni au fost vaccinați cu AstraZeneca din lotul retras

Câți gălățeni au fost vaccinați cu AstraZeneca din lotul retras
12 state ale UE au interzis deja administrarea vaccinului AstraZeneca
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Tot mai multe țări au luat decizia de a suspenda imunizarea cetățenilor cu vaccinul împotriva COVID-19 produs de Oxford/AstraZeneca. În România, autoritățile au hotărât continuarea administrării acestui vaccin, în ciuda suspiciunilor existente cu privire la tulburările de coagulare a sângelui la persoane imunizate. Până în prezent, țara noastră a retras de la administrare un singur lot din acest ser, nu înainte însă ca mii de persoane să fie vaccinate cu doze provenite din el.

720 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul ABV2856 (retras de autorități, săptămâna trecută) au ajuns și în județul nostru. Potrivit Prefecturii Galați, toate aceste doze au fost utilizate, până ce lotul în cauză să fie interzis la nivel național. "Jumătate dintre dozele de vaccin AstraZeneca din lotul respectiv au ajuns la centrul de vaccinare de la sala Siderurgistul, 180 de doze au fost trimise la Târgu Bujor, iar restul de 180 de doze au ajuns la Tecuci. Toate au fost utilizate pentru imunizarea a 720 de persoane înscrise la vaccinare și nu au fost raportate reacții adverse", a precizat Teodora Diaconiţa, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Dozele din lotul suspectat că ar provoca probleme de coagulare a sângelui au fost aduse de la Constanța la Galați și administrate populației la jumătatea lunii februarie, cu trei săptămâni înainte ca vaccinul să fie retras.

Zeci de mii de români, imunizați cu respectivul ser

În total, în România, au fost utilizate 77.049 de doze din acest lot. Vaccinul nefolosit a fost retras, decizia fiind valabilă până când Agenția Europeană a Medicamentului va finaliza ancheta în ceea ce privește lotul suspectat, a anunțat Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV).

12 țări ale Uniunii Europene au oprit deja administrarea vaccinului contra COVID-19 al AstraZeneca, iar restul continuă campania de imunizare fără restricții sau doar cu suspendarea administrării unor anumite loturi (cum este și cazul României). Printre statele care au suspendat deja vaccinarea se numără Bulgaria, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Portugalia și Olanda. Pe lângă acestea, Islanda și Norvegia au suspendat și ele utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Pe de altă parte, națiuni importante la nivel mondial, precum Marea Britanie, Canada și Australia au anunțat că nu au nicio problemă cu produsul și nu întrerup campania de imunizare cu acesta.

Citit 3257 ori Ultima modificare Joi, 18 Martie 2021 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.