Mulți pacienți COVID rămân cu probleme neurologice sau psihiatrice

Mulți pacienți COVID rămân cu probleme neurologice sau psihiatrice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Din ce în ce mai multe dovezi par să indice faptul că boala cauzată de noul coronavirus lasă sechele nebănuite pe termen mediu și lung, în cazul a numeroși pacienți. Astfel, o treime dintre persoanele care s-au vindecat după ce au fost infectate cu SARS-CoV-2 au fost diagnosticate, în primele şase luni după contaminare, cu tulburări neurologice sau psihiatrice, potrivit celui mai amplu studiu realizat până în prezent asupra bilanţului problemelor de sănătate mintală ale foştilor bolnavi de COVID-19, informează AFP.

Incidenţa afecţiunilor neurologice, precum hemoragiile cerebrale (0,6 la sută), accidentele vasculare cerebrale (AVC - 2,1 la sută) şi demenţa (0,7 la sută), a fost global mai scăzută, dar riscul a fost în general mai ridicat în rândul pacienţilor care au avut forme grave de COVID-19, transmite Agerpres. Cele mai frecvente afecţiuni au fost anxietatea (17 la sută) şi tulburările de dispoziţie (14 la sută), afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista de specialitate The Lancet Psychiatry.
Analizând dosarele medicale în format electronic ale unui grup de 236.379 de pacienţi care au avut COVID-19, autorii cercetării au constatat că o treime dintre acele persoane au primit un diagnostic de boală neurologică sau psihiatrică în primele şase luni după infectare. Pentru 13 la sută dintre aceste persoane, a fost vorba despre primul lor diagnostic neurologic sau psihiatric. Riscul de a dezvolta astfel de afecţiuni pe termen lung este crescut la pacienţii spitalizaţi cu forme severe de COVID-19. Astfel, aproape jumătate dintre pacienţii internaţi la reanimare au primit un diagnostic de tulburări neurologice sau psihiatrice în primele şase luni după infectare.
Aproape 7 la sută dintre pacienţii care au fost la reanimare au suferit ulterior un AVC, 2,7 la sută o hemoragie cerebrală şi aproape 2 la sută au dezvoltat demenţă. În comparaţie, aceste procente au fost de 1,3 la sută, 0,3 la sută, respectiv, 0,4 la sută în grupul persoanelor care nu au fost spitalizate.
Cercetătorii au examinat totodată datele medicale obţinute de la peste 100.000 de pacienţi care au avut gripă. Riscul unor diagnostice neurologice sau psihiatrice a fost, în ansamblu, cu 44 la sută mai mare după COVID-19 decât după gripă.

Citit 1830 ori Ultima modificare Vineri, 09 Aprilie 2021 00:05

2 comentarii

 • postat de Parerea mea
  Joi, 08 Aprilie 2021 21:58
  109.103.136.***
  Sa fim mai optimisti, speranta moare ultima, ce sa zicem de parintii nostri care au facut razboiul, au venit acasa si nu au mai gasit pe multi, despre deportari, etc, dar de ce sa nu facem front comun impotriva celor care ignora reguli elementare de protectie, numai ptr ca asa vor ei,mergeti la o scoala cand se iese de la ore si vedeti ce-i la poarta,si nu din cauza copiilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alergătorul de pe Faleză
  Joi, 08 Aprilie 2021 09:16
  185.53.197.***
  Nu numai cei care au făcut covid suferă de astfel de probleme. Sunt nenumărați oameni care s-au îmbolnăvit psihic, au căzut în depresii sau chiar au recurs la gesturi extreme din cauza presiunii psihologice din ultimul an... Izolare, claustrare, masuri dezumanizante, destramarea legaturilor dintre oameni, sărăcie, amenzi date aiurea, înmormântări făcute parcă pentru câini, neîncredere reciproca, statistici zilnice despre morți, predicții fataliste, știri cretine care ne bombardează prin televizoare de mai bine de un an de zile. Mergeți pe strada și priviți chipurile celor din jur. Veți vedea doar mohorare și resemnare. S-au dus zilele când ne închideam veseli în casa, spunând ca în câteva săptămâni vom reveni la normalitate.
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.