Sunătoarea, remediu pentru multe probleme

Sunătoarea, remediu pentru multe probleme
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vechii greci credeau că parfumul florilor de sunătoare alungă spiritele rele. În ciuda acestei superstiții, grecii nu erau foarte departe de adevăr, pentru că planta este un remediu indicat în bolile nervoase, în depresie, în insomnie, în anxietate şi, în general, în calmarea stărilor psihice negative.

Cunoscătorii plantelor de leac culeg sunătoare pe toată perioada verii, din păduri şi de pe păşuni. O deosebesc de alte plante cu flori galbene datorită punctelor negre pe care le are pe petale. O pun la uscat şi o păstrează în saci de pânză, în locuri răcoroase şi bine aerisite, pentru a le fi de ajutor în lunile care urmează, scrie clicksanatate.ro.

Florile conţin un pigment roşu numit hipericină. Datorită acestuia, dar şi a taninilor şi a flavonoidelor, sunătoarea este utilă ca tratament adjuvant în diverse afecţiuni, pentru normalizarea tranzitului în caz de diaree, reducerea spasmelor intestinale şi a disconfortului din zona venelor hemoroidale, stimularea bilei, protejarea stomacului şi a ficatului. De exemplu, fitoterapeuţii recomandă tratamente naturiste cu sunătoare celor care se confruntă cu depresie uşoară, datorită efectelor pozitive pe care aceste remedii le au. S-a observat că pigmentul hipericină acţionează asemănător cu antidepresivele.

O altă substanţă pe care o conţin florile de sunătoare, numită hiperforină, influenţează activitatea unei substanţe chimice regăsite în creier, numită serotonină, de care depinde starea noastră de bine. Înainte de a folosi remedii interne din sunătoare trebuie să ştii că acestea pot diminua efectul contraceptivelor orale, al antidepresivelor, al anticoagulantelor, al antiepilepticelor, al imunosupresoarelor, al bronhodilatatoarelor, precum teofilina, şi al unor medicamente pentru boli cardiovasculare, ca digoxina.

Ceaiul redă starea de bine

Nu doar pentru depresie este indicat ceaiul de sunătoare, ci şi pentru combaterea stărilor de anxietate, a insomniei sau a tulburărilor de somn. Este un remediu care poate fi luat, alături de tratamentul medicamentos recomandat de medicul curant, în caz de dischinezie biliară, gastrită, ulcer, colecistită, colită. În aceste cazuri, poţi face o infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 250 mililitri de apă clocotită. Laşi la infuzat timp de cinci minute şi apoi strecori. Este necesar să bei câte trei căni pe zi. Dacă este luat pe o perioadă lungă de timp, după o cură de o lună şi jumătate, sunt recomandate două săptămâni de pauză.

Maceratul, indicat în crize hemoroidale

Nu numai tratamentele pe bază de unguente, supozitoare sau medicamente venotonice combat hemoroizii, ci şi spălăturile sau băile calde de şezut cu macerat de sunătoare. Pentru macerat, amesteci într-un vas patru linguri de flori de sunătoare cu patru căni cu apă, îl acoperi şi-l laşi la temperatura camerei, peste noapte. Dimineaţa, strecori şi încălzeşti maceratul cu care faci o baie de şezut, timp de 15 minute. Băile de şezut sunt recomandate de trei ori pe zi, în timpul crizelor hemoroidale, pe o perioadă de șapte zile. Maceratul la rece făcut dintr-o lingură de plantă şi o cană de apă, băut de trei ori, zilnic, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, combate diareea şi protejează mucoasa gastrică a celor care suferă de ulcer sau de gastrită.

Tinctura, bună de pus pe rană

Remediile cu sunătoare s-au dovedit eficiente în cazul unor probleme ca arsurile minore, rănile sau iritaţiile. O cremă pe bază de sunătoare, maceratul uleios, precum şi tinctura de sunătoare grăbesc vindecarea în aceste situaţii indiferent pe care dintre acestea o alegi. Tinctura de sunătoare s-a dovedit a avea efect cicatrizant, antiinflamator, dacă este folosită sub formă de spălături sau comprese. Pentru acestea, amesteci o linguriţă de tinctură cu un pahar de apă fiartă şi răcită. Îmbibi o compresă în tinctură şi speli locul rănii sau al arsurii sau aplici compresa de două sau de trei ori pe zi, 15-20 de minute. Intern, 30 de picături de tinctură de sunătoare, luate cu puţină apă, îmbunătăţesc digestia şi stimulează funcţia biliară.

Uleiul alungă durerile articulare

Un bun antiinflamator, datorită pigmentului hipericină, uleiul de sunătoare alungă durerile musculare, de spate şi articulare. De aceea, este indicat a fi utilizat sub formă de masaj, în reumatism, sciatică, gută, artrită, artroză, inflamaţie musculare. Datorită faptului că acţionează şi ca antimicotic şi cicatrizant, acest tip de ulei poate fi utilizat sub formă de gargară, în afecţiunile bucale. De 3 ori pe zi, după masă, iei câte o linguriţă de ulei şi o mesteci 3 minute, apoi o arunci.

Deși oferă beneficii semnificative, sunt și situații în care sunătoarea trebuie utilizată cu precauție. Această plantă poate cauza fotosensibilitate, așa că, în perioadele de administrare a produselor din sunătoare, ar trebui evitată expunerea la soare. În felul acesta, este mai puțin probabil să apară diferite probleme ale pielii.

Citit 1593 ori Ultima modificare Duminică, 18 Aprilie 2021 02:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.