Lumea se află în pragul unei "epidemii" de Parkinson

Lumea se află în pragul unei "epidemii" de Parkinson
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Incidența bolii Parkinson este din ce în ce mai mare, la nivel mondial, susțin medicii. Cu toate că nu există încă un consens asupra cauzelor care provoacă declanșarea acestei tulburări, oamenii de știință strâng din ce în ce mai multe dovezi care arată că de vină ar putea fi o substanță chimică destul de des întâlnită.

Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universității din Rochester, crede că numărul persoanelor afectate se va dubla în următorii 25 de ani, în condițiile în care în SUA, în ultimul deceniu, creșterea a fost de 35 la sută. Potrivit The Guardian, în majoritatea cazurilor de Parkinson, nu poate fi identificată o cauză clară, însă cercetătorii cred din ce în ce mai mult că un factor este expunerea la tricloretilenă (TCE), un compus chimic utilizat în degresarea industrială, în curățarea chimică, dar care se găsește și în produse de uz casnic, precum cele de lustruit pantofi sau de curățat covoare, scrie Agerpres.

Până în prezent, cele mai clare dovezi cu privire la riscul TCE pentru sănătate au fost evidențiate în cazul celor care sunt expuși substanței chimice la locul de muncă. Un studiu din 2008, publicat în Annals of Neurology, a notat că TCE este "un factor de risc", iar o cercetare din 2011 a relevat "o creștere de șase ori a riscului de a dezvolta Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă".

TCE este legată de cancerele renale, de col uterin, ale ficatului, căilor biliare, sistemului limfatic și țesutului mamar. Substanța este interzisă în Uniunea Europeană.

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă care se pare că este derivată dintr-o combinaţie de factori genetici şi de mediu, ce duc la moartea celulelor nervoase care produc dopamina, neurotransmiţător cu rol fundamental în creier pentru controlul motricităţii. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremur şi instabilitate posturală. Principalele semne ale bolii Parkinson sunt: tremurul de repaus, rigiditatea şi bradichinezia, adică încetinirea generală a ritmului activităţii motrice. Simptomele sunt imprevizibile şi pot varia pe o scară de timp foarte scurtă, uneori doar de un minut. Majoritatea celor afectaţi au peste 60 de ani, dar în "stadiu incipient" poate afecta şi persoane mai tinere, cum este cazul actorului Michael J. Fox, care a fost diagnosticat la 29 de ani. Boxerul Muhammad Ali şi cântăreţul Ozzy Osborne se numără printre persoanele diagnosticate cu această boală.

Citit 2438 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.