Vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin, adus la Galați

Vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin, adus la Galați
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

România este, în continuare, țara europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. Boala este cauzată de virusul HPV, împotriva căruia există un vaccin eficient și sigur. Prin vaccinare, riscul de a dezvolta acest tip de cancer este practic eliminat. Cu toate acestea și în ciuda faptului că serul este gratuit, mulți părinți sunt încă reticenți în a-și vaccina fiicele adolescente.

Human Papiloma Virus (HPV) provoacă cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere sexuală din lume. Aproape fără excepție, toate persoanele active sexual intră în contact, la un moment dat pe parcursul vieții, cu una dintre tulpinile acestui virus. În timp, unele dintre femeile infectate pot ajunge să dezvolte cancer de col uterin. Boala este adesea tratabilă, în primele stadii, însă, din păcate, în această fază incipientă simptomele lipsesc aproape cu desăvârșire. Când manifestările devin evidente, cancerul de col uterin este mult mai greu de tratat, putând cauza inclusiv decesul.

Vestea bună este că boala poate fi prevenită prin administrarea, în adolescență, a unui vaccin pe care statul român îl pune gratuit la dispoziția celor interesați. Tot ceea ce trebuie să facă părinții care au fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani este să le solicite medicilor de familie vaccinul anti-HPV.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a anunțat că a trimis către direcțiile de sănătate publică din țară 40.000 de doze din acest vaccin. "La Galați, pe baza cererilor făcute de părinți pe parcursul anilor 2019 și 2020, au fost trimise acum 370 de doze. Pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, sunt necesare câte două doze de vaccin, iar pentru adolescentele de peste 14 ani sunt necesare trei doze de vaccin", a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Galați.

În ultimul an, 28.689 de adolescente din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV, potrivit unei analize făcute de Hotnews.ro. Aceasta este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră, după mai bine de zece ani de pauză și după un eșec total al primei campanii, din 2008.

În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.

Citit 2291 ori Ultima modificare Vineri, 28 Mai 2021 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.