Sucurile dietetice ar putea fi dăunătoare pentru creier

Sucurile dietetice ar putea fi dăunătoare pentru creier
Risc de demență și de AVC
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Băuturile dietetice, socotite de mulți drept alternativă destul de sigură la răcoritoarele îndulcite care cresc riscul de diabet şi de obezitate, ar putea determina o creștere a posibilităţii de a dezvolta, în timp, demenţă şi accidente vasculare-cerebrale (AVC), potrivit cnn.com.

Băuturile îndulcite artificial, precum cele dietetice, băute în fiecare zi, pot duce la creşterea de trei ori a riscului de demenţă şi de AVC, comparativ cu un consum redus, de o dată pe săptămână, scrie cnn.com, care citează jurnalul Stroke, al Asociaţiei Americane pentru Inimă. Deocamdată, însă, oamenii de ştiinţă au efectuat sun singur studiu pe un grup restrâns de persoane, motiv pentru care nu au putut stabili o legătură de tip cauză-efect.  Alţi cercetători au recomandat deja prudenţă în interpretarea şi generalizarea rezultatelor cercetării.

„Avem puţine date referitoare la efectul asupra sănătăţii al băuturilor dietetice, iar acest lucru este problematic, întrucât acestea sunt foarte populare în rândul tuturor categoriilor de persoane“, a declarat Matthew Pase, cercetător la departamentul de Neurologie al Şcolii de Medicină de la Universitatea din Boston. Este nevoie de mai multe studii care să-i pună pe consumatori în situaţia de a face alegeri informate, a mai spus acesta.

Studiul citat a inclus datele a 2.888 de persoane cu vârste de peste 45 de ani, pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral, şi a 1.484 de persoane cu vârste de peste 60 de ani, pentru evaluarea riscului de demenţă.

Zece ani de studiu comparativ

Din 1999 şi până în 2001, cercetătorii au analizat ce obişnuiau să bea aceste persoane, pe parcursul a trei perioade de timp diferite. Apoi, au urmărit subiecţii în următorii zece ani, pentru a afla care dintre ei au suferit accidente vasculare cerebrale sau demenţă, comparând informaţiile legate de alimentaţie cu riscul de apariţie a acestor probleme de sănătate. La finalul celor zece ani, 97 de persoane, sau 3 la sută din subiecţi, suferiseră un atac vascular cerebral, 82 dintre acestea fiind ischemice sau cauzate de înfundarea vaselor de sânge. 81 de persoane, sau 5 la sută din subiecţi, au dezvoltat demenţă, iar 63 au fost diagnosticaţi cu boala Alzheimer. Cercetătorii au conchis că persoanele care au băut cel puţin o băutură îndulcită artificial pe zi aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta accident vascular ischemic şi de 2,9 la sută de demenţă.

Citit 641 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Mai 2021 03:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.