Sâmbătă, puteți merge să donați sânge, la Centrul de Transfuzii Galați

Sâmbătă, puteți merge să donați sânge, la Centrul de Transfuzii Galați
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați va avea program prelungit în această săptămână. Sâmbătă, 24 iulie, gălățenii cărora programul din timpul săptămânii nu le permite să meargă pentru a dona, pot face astfel o faptă bună. Mulți pacienți internați în spitale au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate medicale pe bază de sânge. În multe cazuri, viața lor depinde tocmai de persoanele care merg să doneze.

Sâmbătă, între orele 7,00 și 12,30, CRTS Galați este deschis pentru persoanele care sunt interesate să doneze sânge. Acest act medical nu este dăunător pentru sănătate și nu este dureros. Din contră, există numeroase studii care arată că donarea de sânge are multiple beneficii pentru sănătatea donatorului.

Mai mult, persoanele care merg să doneze beneficiază de un set complet de analize de sânge, precum și de unele facilități: bonuri de masă care pot fi folosite la cumpărături, reduceri pe mijloacele de transport în comun, o zi liberă de la serviciu.

Înainte de a merge să donați sânge este recomandat să fiți odihniți și hidratați. Nu beți alcool cel puțin 48 de ore înainte de a dona și nu fumați timp de oră înainte și după procedura medicală. Trebuie să aveți grijă și la alimentație: nu sunt recomandate alimentele bogate în grăsimi și nici dulciurile concentrate. Nu luați medicamente, cum ar fi aspirina. Este necesar să aveți o bună stare de sănătate fizică și mentală, iar starea de igienă trebuie să fie, bineînțeles, corespunzătoare. Trebuie să aveți un act de identitate, în original.

Înainte de a dona, puteți mânca un mic dejun bogat în vitamine (fructe și legume), fără grăsimi și fără proteine animale (unt, produse lactate, carne). Puteți bea apă, ceai, sucuri naturale de fructe.

Se recoltează sânge persoanelor sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantități de 450 de mililitri pe durata a opt-zece minute. Din sângele donat de o persoană pot fi salvate până la trei vieți.

După ce ați donat, evitați efortul fizic intens, conducerea mașinii și nu beți alcool. Este indicat să beți multe lichide, mai puțin alcool și produse pe bază de cofeină, pentru a vă menține hidratați.

Citit 1502 ori Ultima modificare Joi, 22 Iulie 2021 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.