Sfaturi pentru a trece cu bine peste zilele caniculare
Foto: Remus Basalic

Sfaturi pentru a trece cu bine peste zilele caniculare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Începutul săptămânii a adus o atenționare Cod galben de caniculă care include și județul Galați. Marți, temperaturile vor atinge 34 de grade Celsius la umbră, în timp ce la soare valorile resimțite vor fi și mai mari. Căldura extremă și umiditatea crescută din aer le pot pune probleme în special bătrânilor și bolnavilor cronic, însă nimeni nu este ferit de potențialele riscuri. Puteți evita toate neplăcerile provocate de caniculă prin respectarea unor reguli simple.

În zilele toride, atunci când nu este neapărat nevoie, este bine să evitați să ieșiți din locuință între orele 11,00 și 18,00. Efortul susținut pe timp de caniculă trebuie, de asemenea, evitat. "Atunci când trebuie să ieșim din casă, este recomandat să mergem pe la umbră, să purtăm haine confortabile, confecționate din fibre naturale (bumbac - n.r.) și deschise la culoare. Pe stradă, este recomandată acoperirea capului cu o pălărie sau cu o șapcă. Este important să bem multe lichide, în jur de trei-patru litri pe zi, chiar mai mult, în unele situații. Atenție, însă, este bine să evităm alcoolul și cafeaua, pentru că acestea duc la deshidratarea organismului. Sunt recomandate, în schimb, apa și sucurile naturale", explică medicul Mihai Polinschi, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Galați.

De asemenea, este important să evitați mâncărurile copioase, bogate în grăsimi. Sunt recomandate alimentele ușoare, salatele de crudități, iar din meniul zilnic nu trebuie să lipsească fructele proaspete.

Bolnavii cronic, cei mai sensibili

Orice organism este afectat de caniculă, însă temperaturile foarte ridicate pot fi cu atât mai periculoase pentru vârstnici și pentru bolnavii cronic. "Pacienții cu boli cardiovasculare și cei cu boli pulmonare trebuie să aibă o grijă deosebită. Sunt necesare verificarea constantă a tensiunii arteriale, precum și respectarea tratamentului prescris de medic", adaugă dr. Polinschi.

Pentru protecția ochilor, nu trebuie uitați ochelarii de soare, iar crema de protecție solară este indicată pentru zonele de piele expuse la soare.

În casă, mențineți închise toate ferestrele, atunci când temperatura de afară este mai mare decât cea din încăpere. În cazul în care intrați de afară într-o cameră unde funcționează aerul condiționat, organismul poate suferi un șoc termic. De aceea, diferența de temperatură nu trebuie să fie foarte mare.

Citit 1101 ori Ultima modificare Marți, 17 August 2021 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.