Galațiul s-ar putea afla, din nou, la un pas de scenariul roșu

Galațiul s-ar putea afla, din nou, la un pas de scenariul roșu
Incidența COVID-19 ar putea crește, în următoarele săptămâni
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 desfășurată în România s-a transformat într-un fiasco, totul în timp ce tulpina indiană (Delta) a noului coronavirus este depistată în cazul tot mai multor persoane. Astfel, cum virusul se află pe un teren prielnic, valul al patrulea al pandemiei își face din ce în ce mai mult simțită prezența și în țara noastră.

Cercetătorul timișorean Octavian Jurma este de părere că noul val al pandemiei a intrat deja în a cincea săptămână de creștere accelerată și că trendul ascendent va continua și în următoarele șase săptămâni. Dacă previziunile expertului se vor adeveri, pe 12 octombrie județul Galați se va afla la doar un pas de scenariul roșu.

Expertul a explicat că a aplicat un algoritm de calcul optimist. Chiar și așa, însă, cifrele pandemiei nu arată bine deloc. Pe 12 august, județul Galați avea o incidență a infecțiilor cu noul coronavirus de 0,13 cazuri la mia de locuitori. Potrivit calculului făcut de Octavian Jurma, pe 24 august vom avea o incidență de 0,19, pe 31 august - 0,29, pe 7 septembrie - 0,44, pe 14 septembrie (la o zi de la începerea anului școlar) - 0,66, pe 21 septembrie - 0,97, iar pe 28 septembrie - 1,41 la mia de locuitori. Astfel, spre sfârșitul lui septembrie, ar urma să fim încadrați în scenariul galben. Pe 5 octombrie, incidența va crește la 2,05 la mie, iar pe 12 octombrie, la 2,93 la mia de locuitori, ceea ce ne va plasa la doar un pas de scenariul roșu.

La fel ca în cazul oricăror altor previziuni, lucrurile ar putea sta mai bine, la fel cum ar putea evolua și mai rău decât indică datele de mai sus. Cert este însă că numărul cazurilor nou diagnosticate în fiecare zi este deja în creștere în Galați.

"Am plecat de la o rată curentă de creştere, aplicând ipoteza optimistă că rata de creştere va scădea cu 10 la sută săptămânal. Acest tip de prognoză este precis pe termen scurt şi progresiv mai imprecis, cu fiecare săptămână. Nu am adăugat ipoteza că deschiderea şcolilor va mări rata de infectare, dimpotrivă, am păstrat rata de scădere", a explicat Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit cercetării, la finalul lunii septembrie, vor fi judeţe unde incidenţa va depăşi 6 la mia de locuitori. Printre acestea: Vrancea, Teleorman, Suceava, Sibiu, Satu Mare, Maramureş, Ilfov, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, Bacău, dar şi Capitala. Cel mai afectat de Valul 4 ar urma să fie judeţul Covasna. Cazuri foarte multe vor fi însă şi în Vrancea, Teleorman şi Ilfov. Mai puţine cazuri, spre deloc, ar urma să fie în Sălaj, Mehedinţi, Alba şi Harghita.

Citit 8836 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 August 2021 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.