Marea noutate din Schema națională de vaccinare

Marea noutate din Schema națională de vaccinare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În ultimul an, vaccinarea împotriva COVID-19 a monopolizat discuțiile din spațiul public. Cu toate acestea, există numeroase alte vaccinuri, majoritatea administrate la vârsta copilăriei, care și-au dovedit în timp eficacitatea în prevenirea unor boli grave, potențial mortale. Majoritatea acestor vaccinuri sunt disponibile gratuit în România, fiind incluse în Schema națională de vaccinare. Marea noutate a anului 2021, în această privință, constă în posibilitatea extinderii vaccinării împotriva virusului HPV și la fetele din categoria de vârstă 15-18 ani.

În prezent, vaccinarea împotriva HPV este disponibilă în țara noastră pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani. Odată cu noile modificări anunțate de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-un interviu acordat HotNews.ro, campania ar urma să se extindă atât pentru adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, într-o primă etapă, cât și pentru băieții între 11 și 18 ani, într-o etapă ulterioară.

Beneficiile vaccinării

Medicii subliniază că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a preveni îmbolnăvirea copilului de diferite boli infecțioase sau transmisibile. Copiilor mici li se administrează vaccinuri care stimulează organismul să producă anticorpi - aceștia reprezintă sistemul natural de apărare al organismului, care luptă împotriva bolilor infecțioase. Vaccinarea ajută organismul să lupte cu infecția, în cazul în care copilul intră în contact cu virusul sau cu bacteria care o provoacă. Milioane de oameni mor în fiecare an în lume din cauza bolilor infecțioase. Copiii mici sunt cei mai vulnerabili la infecții, motiv pentru care trebuie protejați cât mai devreme posibil. Pentru ca protecția să fie completă, sunt necesare mai multe vaccinuri.

Schema națională de vaccinare (Calendarul Național de Vaccinare) cuprinde vaccinurile administrate copilului încă din primele 24 de ore de viață și până la vârsta de 14 ani. Vaccinurile cuprinse în Calendarul de Vaccinare protejează împotriva unor boli precum hepatita B, tuberculoza, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, boala pneumococică, cancerul de col uterin, rujeola, oreionul sau rubeola.

Vaccinuri opționale, dar recomandate

În afara vaccinurilor incluse în Calendarul Național de Vaccinare (Schema națională de vaccinare), care sunt recomandate de Ministerul Sănătății și sunt asigurate gratuit, de cele mai multe ori, în maternități și în cabinetele medicilor de familie, există și o a doua categorie de vaccinuri - vaccinurile opționale. Acestea nu sunt asigurate gratuit în maternități și în cabinetele medicilor de familie, precum cele incluse în Calendarul Național de Vaccinare, dar sunt și ele recomandate de Ministerul Sănătății.

Practic, cine dorește își poate cumpăra aceste vaccinuri și poate merge cu ele la medic pentru a fi administrate.

Lista vaccinurilor opționale

Vaccinul antirotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produse de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze, începând cu primele șase săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.

Vaccinul antivaricelic este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), ce protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de "bubatul mare" sau "vărsat de vânt". Se fac două doze de vaccin, la distanță de șase săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de nouă luni.

Vaccinul antimeningococic previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.

Vaccinul antihepatitic A se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6-12 luni. Protejează împotriva hepatitei A (”boala mâinilor murdare”).

Vaccinul anti-HPV este recomandat și pentru tinerele cu vârsta mai mare de 14 ani, dar și pentru băieți. Vaccinul protejează împotriva cancerului de col uterin, a leziunilor precanceroase ale colului, previne anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal. În prezent, este gratuit pentru fetele între 11 și 14 ani.

Citit 1632 ori Ultima modificare Luni, 23 August 2021 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.