COVID-19. Persoanele care vor avea prioritate la a treia doză de vaccin

COVID-19. Persoanele care vor avea prioritate la a treia doză de vaccin
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat că anumite categorii de persoane imunodeprimate (cu un sistem imunitar slăbit - n.r.), precum și persoanele care fac terapii imunosupresoare vor avea indicație să facă a treia doză de vaccin anti-COVID. De asemenea, o doză de rapel ar putea fi efectuată la cel puțin șase luni de la schema inițială pentru persoanele vulnerabile, vârstnice și cele cu afecțiuni cronice. Medicul susține că aceste persoane vor putea fi imunizate de la începutul lunii octombrie, dacă autoritățile europene aprobă recomandările.

"Este un aspect discutat la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Vorbim de doza a treia, respectiv de o doză adițională de vaccin împotriva COVID-19. Pe de o parte, vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fie dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate. De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două doze, câte sunt recomandate în acest moment. Această autorizație a fost deja acordată de Agenția Americană pentru Medicamente și Alimente. Agenția Europeană a Medicamentului evaluează această indicație, atât pentru vaccinul BioNTech/ Pfizer, cât și pentru Moderna", a afirmat Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster care se efectuează la cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care de asemenea se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, vârstnice, precum și pentru persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice. Ulterior, se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare.
"După ce vom avea recomandări (din partea Agenției Europene a Medicamentului - n.r.), vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordări. Pentru începutul lunii octombrie, ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experți de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile", a concluzionat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Citit 1606 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro