Țigările electronice, la fel de dăunătoare precum cele clasice

Țigările electronice, la fel de dăunătoare precum cele clasice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Țigările electronice nu sunt atât de lipsite de pericol pe cât se pretinde, arată publicația Top Santé. Dacă anumiți medici le recomandă celor care vor să se lase de fumat, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) consideră, „fără dubiu”, că sunt dăunătoare sănătății.

Conform unui studiu recent al Karolinska Institute din Suedia, cei care „vapează” riscă să dezvolte boli cardiovasculare. Dispozitivul pe bază de nicotină favorizează formarea cheagurilor de sânge, perturbă ritmul cardiac și crește tensiunea arterială.

Pentru a ajunge la această concluzie îngrijorătoare, cercetătorii suedezi au lucrat cu un grup de 22 de voluntari, bărbați și femei, cu vârste între 18 și 25 de ani, care foloseau ocazional țigarete electronice.

Participanții au fost testați după ce au aspirat/inhalat de 30 de ori aerosolii emiși de o țigaretă electronică cu nicotină și, o săptămână mai târziu, după ce au aspirat, de același număr de ori, aerosolii unui dispozitiv fără nicotină.

După ce voluntarilor li s-au făcut teste de sânge, la 15 minute după fiecare etapă de aspirare din dispozitivul cu nicotină, s-a constatat că prezentau un risc mai mare cu 23 la sută de a dezvolta cheaguri de sânge. Ritmul lor cardiac era mai ridicat (de la 66 bătăi pe minut la 73 bătăi pe minut), la fel și presiunea sanguină (de la 108 mmHg la 117 mmHg). S-a observat și îngustarea anumitor vase de sânge.

Rezultatele îngrijorătoare nu au fost observate după utilizarea țigaretei electronice fără nicotină.

De unde concluzia echipei de cercetare că țigaretele electronice, pe bază de nicotină, sunt la fel de nocive pentru organism ca țigările clasice.

Citit 1296 ori Ultima modificare Luni, 13 Septembrie 2021 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.