Mii de gălățeni vor să doneze celule stem pentru pacienții grav bolnavi

Mii de gălățeni vor să doneze celule stem pentru pacienții grav bolnavi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În fiecare an, în cea de-a treia sâmbătă a lunii septembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Anul acesta, ziua este marcată pe 18 septembrie, în peste 50 de țări din întreaga lume. La Galați, doar anul acesta, aproape 1.000 de persoane s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

În total, la nivel național, peste 79.000 de români s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor, în ultimii opt ani, de când există această posibilitate. Gestul lor poate însemna singura șansă la viață pentru pacienții depistați cu unele boli grave, pentru care cel mai eficient tratament este transplantul de celule stem de la un donator compatibil.

"Mai mulți donatori înseamnă mai multe șanse de vindecare pentru pacienții cu cancere de sânge. În România, anul acesta, s-au înscris 4.335 de donatori voluntari, dintre care 963 la Galaţi. În cei opt ani de funcţionare, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a facilitat realizarea a 323 de proceduri de transplant. La Galaţi, se află în evidenţă, la momentul actual, 7.313 potenţiali donatori de celule stem", se arată într-un material al Centrului Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați.

Gălățenii care vor să se înscrie în Registru se pot adresa CRTS Galați, unitate situată pe strada Regiment 11 Siret, nr. 48A. Una dintre activitățile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice şi, în acelaşi timp, cu pacienţii care au nevoie de un transplant.

Cine poate deveni donator

Toate persoanele sănătoase, cu vârsta între 18 şi 45 de ani, se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Acest tratament poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe, dar şi afecţiuni precum sindromul mielodisplazic, bolile ereditare ale sistemului imunitar şi tulburările metabolice moştenite.

Citit 1343 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 01:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.