Asistență medicală gratuită, pe baza cardului european de sănătate

Asistență medicală gratuită, pe baza cardului european de sănătate
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În cazul în care călătoriți în țările membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), în Confederația Elvețiană sau în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) vă oferă dreptul de a beneficia gratuit de servicii medicale disponibile în sistemele publice de sănătate din țările respective. Pentru a obține acest document trebuie să fiți asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România.

Pentru asigurații din județul Galați, acest document poate fi obținut gratuit de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați. ”Persoanele asigurate pe teritoriul României pot solicita cardul european de sănătate, document care le dă dreptul la asistență medicală devenită necesară în timpul șederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, al Spațiului Economic European, al Confederației Elvețiene sau al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară coplată, chiar dacă, în România, aceleași servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din țara în care ne sunt acordate aceste servicii”, explică George Toderașc, președintele CAS Galați.
Totuși, acest card nu acoperă situația în care persoana asigurată merge într-unul dintre statele europene din categoriile enumerate mai sus în scopul obținerii unui tratament medical planificat.
Dacă asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru european și, din diverse motive, nu se mai află în posesia CEASS (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat, ori dacă documentul emis de autoritățile române nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situație similară), persoana în cauză trebuie să solicite certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de sănătate. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate îi va trimite certificatul la adresa menționată, în termen de 24 de ore. Acest certificat provizoriu îi dă asiguratului aceleași drepturi precum cardul european de sănătate.

Cum se obține documentul

”Asiguratul depune în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, o cerere tip însoțită de o copie a actului de identitate. CAS Galați solicită și dovada calității de asigurat (atestată printr-o adeverință obținută de la locul de muncă - n.red.). Persoana asigurată va intra în posesia cardului în termen de maximum șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic național. Perioada de valabilitate a cardului este de doi ani de la data emiterii”, concluzionează George Toderașc.
Cererea pentru eliberarea cardului poate fi descărcată de pe adresa casan.ro/casgl/page/card-european.html.

Citit 3057 ori Ultima modificare Joi, 23 Septembrie 2021 00:14

3 comentarii

 • postat de Nea Luce
  Marți, 21 Septembrie 2021 15:50
  86.124.204.***
  ...Bai ratati ai sistemului, cate sute de ani or sa treaca pana desfiintati cererea de la registratura si stampila de la camera trei, necesara ca sa te duci la camera cinci unde te indruma catre camera sapte in care sa depui actele in copie legalizata ??? RRomania "Procesului" lui Kafka ...Romania Pukilienilor, Catzunoienilor, Iohasienilor si Ciolacienilor absurdului, in care "prostii" muncesc si "contribuie" si golanii au parte de "beneficii" preferentiale
  0
  3
  Raportează
 • postat de Un asigurat…
  Marți, 21 Septembrie 2021 14:54
  72.83.146.***
  Domnule George Todirasc, ai citit cele postate mai sus de emilm?
  Crezi ca bate campii???? nicidecum, este o realitate, aveti acces in toate bazele de date, chiar va treziti in comunism?
  Ce aduce nou prezenta dumneavoastra in fruntea casei, unde nu faceti voluntariat, fata de predecesoare?????care…vai de noi…..
  1
  3
  Raportează
 • postat de emilm
  Marți, 21 Septembrie 2021 09:28
  5.13.237.***
  Nu trebuie si celebrul dosar cu sina? Oameni buni, treziti-va! Suntem in anul 2021: toata lumea face operatiunile on-line de multi ani, noi inca depunem totul in format fizic. Si inca o tampenie: de ce trebuie sa aduc o copie a buletinului, nu poate fi interogata baza de date a evidentei populatiei? La fel: de ce trebuie sa dovedesc calitatea de asigurat: nu are CAS Galati baza de date cu toate persoanele asigurate? Cardul asta trebuie emis fara nici un fel de documente, in baza informatiilor care sunt deja prezente in diverse sisteme!
  0
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.