Mulți români bolnavi de cancer mor înainte de a fi diagnosticați

Mulți români bolnavi de cancer mor înainte de a fi diagnosticați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Programul Național de Oncologie din România este subfinanțat cronic, investigațiile medicale nu sunt decontate, bolnavii trebuie să își cumpere singuri tratamentul, iar unii pacienți mor înainte de a fi diagnosticați și tratați, deoarece există întârzieri de luni de zile de la momentul suspiciunii de cancer până la diagnosticarea certă și începerea tratamentului. Acestea sunt concluziile sumbre ale unui sondaj realizat printre bolnavii de cancer din România, în cadrul Conferinței Naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții oncologici din țara noastră.

Teoretic, Programul Național de Oncologie din România este decontat de la bugetul de stat. Doar că bolnavii sunt nu de puține ori nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a beneficia în timp util de investigații medicale acoperite de stat doar pe hârtie. Și medicamentele necesare pentru schemele de tratament lipsesc uneori, ceea ce face din urmarea tratamentului o adevărată provocare.

Potrivit asociației, nu sunt decontate toate investigațiile medicale necesare pentru stabilirea unui tratament personalizat. De asemenea, nu sunt decontate operațiile chirurgicale oncologice în privat și nici unele proceduri de radioterapie și de chimioterapie. O altă problemă pe care o întâmpină bolnavii oncologici este legată de lipsa specialiștilor în radioterapie, fie că vorbim despre medici, asistenți medicali, tehnicieni sau fizicieni. Sistemul medical din România duce lipsă și de medici oncologi, precum și de specialiști în chirurgie oncologică.

Pandemia a îngreunat și mai mult toată situația

Și așa dificile, lucrurile au fost și mai mult agravate de pandemie. În ultimul an și jumătate, pacienții nu au avut un acces facil la serviciile de monitorizare a bolii și nici la tratamentele curative necesare. Unii dintre bolnavi nu și-au găsit medicamentele indicate în tratamentul de zi cu zi. Pentru multe persoane, au existat întârzieri de luni de zile de la suspiciunea de cancer și până la primirea unui diagnostic cert, ceea ce a însemnat că unele persoane nu au mai trăit pentru a primi acel diagnostic.

Toți pacienţii și participanții care au luat parte la conferință au votat în unanimitate obligativitatea vaccinării tuturor pacienților/ cetățenilor acestei țări împotriva SARS-CoV-2, pentru ca și România să intre într-o minimă normalitate și în rândul țărilor responsabile din UE. În continuare, serviciile medicale oferite în spitalele de stat sunt deficitare, pacienţii alegând cu predilecție serviciile private, chiar dacă acestea implică coplată.

Peste 80 la sută dintre respondenți au declarat ca au fost nevoiți să își cumpere medicamentele necesare din schemele de tratament oncologice, chiar dacă aceste tratamente sunt gratuite prin Programul Național de Cancer. Pacienţii au reclamat lipsa din spitale a consilierii psihologice și de nutriție oncologică. Peste 70 la sută dintre pacienți au punctat lipsa implicării medicului de familie în diagnosticarea bolii.

Conferința Națională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer s-a desfășurat în perioada 23 - 26 septembrie, potrivit Hotnews.ro.

Citit 2011 ori Ultima modificare Marți, 28 Septembrie 2021 23:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.