Vaccinări anti-COVID, doar la unu din cinci medici de familie

Vaccinări anti-COVID, doar la unu din cinci medici de familie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În prezent, la nivel național, aproximativ 35 la sută dintre medicii de familie au încheiat contracte pentru vaccinarea anti-COVID, potrivit CNAS. În județul Galați, situația stă chiar mai rău, din moment ce doar 22 la sută dintre medicii de familie au încheiat astfel de contracte. Dincolo de cifrele seci, însă, situația care a condus la acest aparent dezinteres al medicilor își are rădăcinile în problemele mai vechi ale sistemului de sănătate din țara noastră.

Odată ce valul al patrulea al pandemiei a dus la agravarea bruscă a situației epidemiologice, autoritățile sanitare din România îi invită din nou pe medicii de familie să încheie contracte pentru vaccinarea anti-COVID. În ultimele luni, doar o mică parte din rândul acestor medici s-a implicat în campania de vaccinare.

"În județul Galați, dintre cei 231 de medici de familie aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS - n.r.), 51 au solicitat, până în prezent, încheierea de contracte pentru vaccinarea anti-COVID", a precizat George Toderașc, președintele CAS Galați.

Astfel, doar aproximativ 22 la sută dintre medicii de familie din Galați au încheiate contracte pentru vaccinarea împotriva COVID-19, o proporție mai mică față de cea existentă la nivel național - 35 la sută.

Recent, Guvernul a aprobat o ordonanță care reglementează imunizarea persoanelor împotriva COVID-19 de către medicii de familie, la domiciliul doritorului, dar și în ambulatoriile de specialitate. Pentru vaccinarea acasă, doctorii vor primi 60 de lei, iar pentru cea în ambulatoriu - 40 de lei.

"Toată lumea este bulversată"

Doctorul Dumitru Mărășescu, președintele filialei gălățene a Patronatului Medicilor de Familie din România, spune că medicii de familie sunt deja suprasolicitați de programul și de birocrația excesivă de la cabinetele pe care le dețin. "În ultimul an și jumătate, mulți pacienți care până atunci mergeau la spital sau la medicul specialist au apelat la medicii de familie. Este deja o situație care pentru noi a devenit normalitate, dar care ne-a și suprasolicitat peste măsură. Toată lumea este bulversată. Doar luna aceasta, de la 1 septembrie, am avut 632 de consultații la cabinet, oferite pe baza cardului de sănătate. Sunt constant zile când consult chiar 40 de pacienți, am avut și 46 de bolnavi într-o singură zi, fără a-i putea înregistra pe toți în sistem, pentru a ne fi decontat respectivul serviciu. Regulile actuale nu ne permit să consultăm atâția pacienți. Dar, ca medic, dacă vine omul la cabinetul tău, nu-l poți refuza invocând niște reguli gândite anapoda. Înainte de izbucnirea pandemiei, consultam între 20 și 25 de pacienți pe zi. După șase-șapte ore la cabinet, plec uneori năuc de cap acasă. În aceste condiții, chiar să vreau, când aș mai putea vaccina pacienți împotriva COVID-19?", este întrebarea retorică a doctorului Mărășescu.

Pe site-ul dsp-galati.ro, la rubrica "Informații privind COVID", puteți găsi o listă cu medicii de familie care vaccinează anti-COVID în județul Galați. Lista nu a mai fost însă actualizată de pe 24 iunie.

Citit 1941 ori Ultima modificare Vineri, 01 Octombrie 2021 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.