COVID-19 ar putea crește riscul de diabet zaharat la copii

COVID-19 ar putea crește riscul de diabet zaharat la copii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un nou raport provenit de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a descoperit că acei copii care s-au recuperat după o infecție cu noul coronavirus au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat, în comparație cu acei copii care nu au în istoricul medical această infecție virală. 

Deocamdată, descoperirile preliminarii se bazează doar pe observații, iar cercetătorii subliniază că sunt necesare mai multe studii pe tema asocierii dintre COVID-19 și diabetul zaharat, scrie publicația newatlas.com, citată de viata-medicala.ro. Acest nou studiu de la CDC a analizat datele ce provin din două mari baze de date din SUA, cu privire la asigurările de sănătate.

Studiile s-au desfășurat între martie 2020 și iunie 2021, iar cercetătorii și-au îndreptat atenția spre ratele noilor diagnostice de diabet zaharat în cazul persoanelor cu vârsta sub 18 ani, comparând datele copiilor și ale adolescenților care au avut o infecție cu SARS-CoV-2 și pe cele ale copiilor și adolescenților care nu au avut boala provocată de noul coronavirus.

În cea mai mare bază de date studiată, care a inclus dosarele medicale de la peste 1,5 milioane de copii, cercetătorii au descoperit că noile diagnostice de diabet zaharat au fost cu 166 la sută mai probabile în cazul pacienților ca urmare a unei infecții de tip COVID-19, în comparație cu acei pacienți care nu aveau istoric medical de COVID-19.

O a doua bază de date, care a acoperit puțin sub 900.000 de dosare medicale ale pacienților, a arătat o creștere ceva mai scăzută, de doar 30 la sută, în cazul diagnosticelor de diabet zaharat apărute după COVID-19.

Mai mulți cercetători care nu au fost implicați în realizarea acestui nou raport au subliniat însă că rezultatele acestui studiu au unele limitări. Așa că nu ar trebui să ne bazăm prea tare pe rezultatele acestui raport, întrucât el nu a ținut cont de alți factori care ar putea explica ratele mai mari de apariție a diabetului zaharat în cohorta de pacienți care au avut COVID-19.

De exemplu, nu a existat o măsurătoare a ratei obezității în cazul populațiilor tinere, mai ales că obezitatea este un factor de risc major preexistent care poate crește riscul ca un copil să dezvolte diabet zaharat. În plus, raportul nu face distincția între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2.

Cercetătorii CDC au notat și ei aceste limitări în cadrul raportului lor recent și au indicat că rezultatele necesită studii amănunțite pe termen lung, pe acest subiect. Pe termen scurt, însă, cercetătorii spun că medicii ar trebui să facă screeningul copiilor pentru depistarea diabetului zaharat, în lunile care urmează după un diagnostic de COVID-19.

Citit 814 ori Ultima modificare Luni, 10 Ianuarie 2022 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.