Se caută proiectant pentru construcția unui spital municipal în zona Metro

Se caută proiectant pentru construcția unui spital municipal în zona Metro
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui spital municipal de urgenţă, Primăria municipiului Galaţi caută proiectant şi a pus la bătaie un contract de 500.000 de lei fără TVA, bani de la bugetul local. Spitalul ar urma să aibă 300 de paturi şi alte 20 pentru spitalizare de zi. Prima misiune a proiectantului va fi să analizeze cele două amplasamente propuse de Primărie, strada Cetățianu Ioan și strada Traian - zona Metro, din care administraţia locală va alege una.

"Servicii de proiectare pentru obiectivul <Construire Spital Municipal de Urgență> - faza studiu de fezabilitate", asta cere Primăria Galaţi printr-o licitaţie lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea estimată a contractului este de 500.000 de lei fără TVA, termenul-limită pentru primirea ofertelor este 17 februarie 2022, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". Contractul are o durată de şase luni calendaristice.

Reamintim că aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", finanţarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unui spital municipal de urgenţă a fost inclusă în bugetul oraşului Galaţi pe 2021, la insistenţele grupului de consilieri locali PNL, prin vocea dr. Anamaria Hărăbor.

De ce ne trebuie un nou spital

"Pentru desfăşurarea actului medical la standarde înalte, în condiţii de siguranţă maximă atât pentru pacienţi cât şi pentru cadrele medicale, este necesară construirea unui spital municipal. Obiectivul primordial al acestei investiţii îl constituie ocrotirea sănătăţii populaţiei prin intermediul unui act medical sigur, steril, realizat în cele mai bune condiţii de calitate, cu aparatura medicală de ultimă generaţie, minim invazivă", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.

Iată de ce Primăria îşi doreşte realizarea studiului de fezabilitate necesar construcţiei unui spital municipal de urgență, care să cuprindă 300 de paturi și 20 de paturi pentru spitalizare de zi.

Unde ar putea fi construită unitatea sanitară 

Pentru realizarea studiului, Municipiul Galați propune analizei două amplasamente, strada Cetățianu Ioan și strada Traian - zona Metro. Prima misiune a proiectantului va fi ca, în 30 de zile de la data semnării contractului, să prezinte o analiză SWOT - "Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări" - pentru cele două amplasamente. În baza acestei analize, municipalitatea va decide pe ce amplasament va fi proiectat spitalul.

Pe lângă studiul de fezabilitate, inclusiv obținerea avizelor aferente, necesare realizării obiectivului de investiții, proiectantul se va ocupa de realizarea conceptului proiectului - propunerea de amenajare, va calcula devizul şi îl va actualiza de câte ori va fi necesar. Primăria cere ca proiectantul să ia în calcul toate posibilele lucrări de devieri de rețele necesare, precum şi realizarea racordurilor la utilități, după caz. În funcţie de cerinţele şi observaţiile instituţiilor care avizează proiectul, va trebui să adapteze documentaţia pe cheltuiala proprie. Totodată va trebui să asigure asistență tehnică pe perioada derulării procedurii de achiziție a contractului de proiectare și execuție.

Cum ar trebui să arate spitalul

Conform caietului de sarcini, spitalul dorit de Primărie ar trebui să aibă obligatoriu mai multe secţii. Prima este o secţie clinică medicală cu 50 de paturi plus cinci paturi pentru spitalizare de zi, din care zece paturi compartiment hematologie. Urmează o secţie clinică de cardiologie cu 30 de paturi plus alte cinci pentru spitalizare de zi. Se impune şi o secţie clinică de endocrinologie - 40 de paturi plus cinci pentru spitalizare de zi, din care 20 pentru compartimentul diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Secţia clinică de chirurgie ar urma să aibă 40 de paturi, iar cea de obstetrică- ginecologie - 40 de paturi plus alte cinci pentru spitalizare de zi. La neonatologie ar urma să fie 45 de paturi, la secţia clinică ATI - 20 de paturi, iar la reabilitare medicală - 45 de paturi, din care 14 paturi pentru reumatologie. Mai sunt prevăzute: laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală, laborator anatomie patologică, ambulatoriu, dar şi heliport. Acesta din urmă se va realiza printr-un proiect separat, în cazul în care se va identifica sursa de finanţare.

Citit 5528 ori Ultima modificare Luni, 17 Ianuarie 2022 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.