Se caută proiectant pentru construcția unui spital municipal în zona Metro

Se caută proiectant pentru construcția unui spital municipal în zona Metro
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui spital municipal de urgenţă, Primăria municipiului Galaţi caută proiectant şi a pus la bătaie un contract de 500.000 de lei fără TVA, bani de la bugetul local. Spitalul ar urma să aibă 300 de paturi şi alte 20 pentru spitalizare de zi. Prima misiune a proiectantului va fi să analizeze cele două amplasamente propuse de Primărie, strada Cetățianu Ioan și strada Traian - zona Metro, din care administraţia locală va alege una.

"Servicii de proiectare pentru obiectivul <Construire Spital Municipal de Urgență> - faza studiu de fezabilitate", asta cere Primăria Galaţi printr-o licitaţie lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea estimată a contractului este de 500.000 de lei fără TVA, termenul-limită pentru primirea ofertelor este 17 februarie 2022, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". Contractul are o durată de şase luni calendaristice.

Reamintim că aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", finanţarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unui spital municipal de urgenţă a fost inclusă în bugetul oraşului Galaţi pe 2021, la insistenţele grupului de consilieri locali PNL, prin vocea dr. Anamaria Hărăbor.

De ce ne trebuie un nou spital

"Pentru desfăşurarea actului medical la standarde înalte, în condiţii de siguranţă maximă atât pentru pacienţi cât şi pentru cadrele medicale, este necesară construirea unui spital municipal. Obiectivul primordial al acestei investiţii îl constituie ocrotirea sănătăţii populaţiei prin intermediul unui act medical sigur, steril, realizat în cele mai bune condiţii de calitate, cu aparatura medicală de ultimă generaţie, minim invazivă", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.

Iată de ce Primăria îşi doreşte realizarea studiului de fezabilitate necesar construcţiei unui spital municipal de urgență, care să cuprindă 300 de paturi și 20 de paturi pentru spitalizare de zi.

Unde ar putea fi construită unitatea sanitară 

Pentru realizarea studiului, Municipiul Galați propune analizei două amplasamente, strada Cetățianu Ioan și strada Traian - zona Metro. Prima misiune a proiectantului va fi ca, în 30 de zile de la data semnării contractului, să prezinte o analiză SWOT - "Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări" - pentru cele două amplasamente. În baza acestei analize, municipalitatea va decide pe ce amplasament va fi proiectat spitalul.

Pe lângă studiul de fezabilitate, inclusiv obținerea avizelor aferente, necesare realizării obiectivului de investiții, proiectantul se va ocupa de realizarea conceptului proiectului - propunerea de amenajare, va calcula devizul şi îl va actualiza de câte ori va fi necesar. Primăria cere ca proiectantul să ia în calcul toate posibilele lucrări de devieri de rețele necesare, precum şi realizarea racordurilor la utilități, după caz. În funcţie de cerinţele şi observaţiile instituţiilor care avizează proiectul, va trebui să adapteze documentaţia pe cheltuiala proprie. Totodată va trebui să asigure asistență tehnică pe perioada derulării procedurii de achiziție a contractului de proiectare și execuție.

Cum ar trebui să arate spitalul

Conform caietului de sarcini, spitalul dorit de Primărie ar trebui să aibă obligatoriu mai multe secţii. Prima este o secţie clinică medicală cu 50 de paturi plus cinci paturi pentru spitalizare de zi, din care zece paturi compartiment hematologie. Urmează o secţie clinică de cardiologie cu 30 de paturi plus alte cinci pentru spitalizare de zi. Se impune şi o secţie clinică de endocrinologie - 40 de paturi plus cinci pentru spitalizare de zi, din care 20 pentru compartimentul diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Secţia clinică de chirurgie ar urma să aibă 40 de paturi, iar cea de obstetrică- ginecologie - 40 de paturi plus alte cinci pentru spitalizare de zi. La neonatologie ar urma să fie 45 de paturi, la secţia clinică ATI - 20 de paturi, iar la reabilitare medicală - 45 de paturi, din care 14 paturi pentru reumatologie. Mai sunt prevăzute: laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală, laborator anatomie patologică, ambulatoriu, dar şi heliport. Acesta din urmă se va realiza printr-un proiect separat, în cazul în care se va identifica sursa de finanţare.

Citit 5115 ori Ultima modificare Luni, 17 Ianuarie 2022 18:01

13 comentarii

 • postat de corneliu
  Marți, 18 Ianuarie 2022 15:34
  92.85.13.***
  Dar cladirea aia sinistra : militia judeteana, cand o puneti jos.Sa se duca militienii la Tulucesti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Georgescu
  Luni, 17 Ianuarie 2022 12:10
  82.76.133.***
  Sa le faca o oferta proprietarilor cladirii neterminate, mall-ul de la Gara, sa analizeze proiectantii inainte bineinteles daca acea cladire poate fi recompartimentata cu destinatie spital. Terenul este destul de mare, pacare are, zona nu este f aglomarata cu blocuri pentru a perturba fonic, zona este buna, acces usor !
  0
  2
  Raportează
 • postat de Maxim
  Duminică, 16 Ianuarie 2022 15:59
  5.13.155.***
  Traiesc in Galati din 1970 si nu stiu unde sunt Spitalul Militar, Spitalul fost Municipal, Spitalul Chicos, Spitalul CFR - asta pentru ca nu am masina si nu am stiut cum sa ajung cand am avut o problema. Singurul spital accesibil pentru cei fara autoturism personal este Judeteanul.
  1
  1
  Raportează
 • postat de nu mai mintiti
  Duminică, 16 Ianuarie 2022 01:11
  89.137.231.***
  Aveti medici pentru acest spital? Nu sunt medici nici la spitalul judetean dar sa mai aduci si la moul spital ! Deci e o minciuna electorala !
  4
  8
  Raportează
 • postat de Iron IQ
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 21:01
  188.26.219.***
  Un spital trebuie sa indeplineasca unele cerinte esentiale precum accesibilitatea si situarea intr-o zona cat se poate de centrala, la egala distanta de zonele populate.
  Cel mai bun amplasament ar fi fostul MEHID dar ar fi o gluma proasta ca e cam peste drum de cimitir.
  1
  19
  Raportează
 • Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 17:32
  62.217.251.***
  Mulți siniștri NEinteligenți care-și dau cu părerea pe aici, căci deh... așa e în dEmOcRaȚiE... Unii nu înțeleg că niște proiecte mamut iau timp, pentru ca trebuie făcute studii de fezabilitate (uneori de prefezabilitate), proiectare, trebuie găsite surse de finanțare, alegerea firmei / consorțiului de firme în urma unei licitații... Neo-comuniștii ăștia mari și tari în gură și cu creier de mărimea atomului de hidrogen, aka pnl-iști și usr-iști, cred că lucrurile se fac bătând din palme... Au trecut de mult practicile de pe timpul lu' tovarășu, iar ue-ul a impus să se facă aceste studii și proceduri, tocmai pentru lucruri de calitate!

  Sunteți niște nimicuri de oameni, niște pietre de moară de mărimea meteoritului ce a dus la extincția dinozaurilor. Întotdeauna găsiți nod în papură, comentați aiurea, sunteți ironici, neaducând argumente sau aspecte importante în discuție... Pe scurt, furați curent ca să vă luați ăia 5 Lei de la partid - sta-v-ar în gât!

  PS Degeaba schelălăiți, că tot Ionuț PUCHEANU, Costel FOTEA și PSD-ul câștigă! Nu mor caii când vor câinii și, NICĂIERI în lume, o minoritate de 2 bani NU face legea! Așa că valea la grătare cu mici, manele, spart semințe și gargară privind "anti-vaxării"!
  28
  3
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 10:39
  82.76.159.***
  Zona trebuie aleasa acolo unde nu se surpa pamantul, nu trantesti fundatia pe un teren din loess doar ca trebuie construit un spital. De proiectanti si constructori din Ro ma indoiesc ca ar putea fi alesi din cei mai buni pentru ca administratia publica locala va contacta tot agreatii de pana acum care, ce sa vezi, aceiasi vor fi cei care vor castiga asa-zisele licitatii, nemaivorbind de costurile studiilor de fezabilitate. Procedurile vor fi facute in stilul caracteristic romanilor, prietenii stiu de ce, nu? "Vom face cu banii dumneavoastră doar ce am face și cu ai noștri" ar spune autoritatile locale. "Succesuri...!!"
  4
  13
  Raportează
 • postat de jon
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 09:54
  5.13.202.***
  Cat de lipsiti de viziune suntem ? De ce , nu construim un spital intre Galati si Braila, podul , combinatul, municipiile la distanta egala, impartirea costurilor constructiei...etc . aaa, da noi suntem ROMANI ...avem muschi, daa nu gandim.
  Pe vremea impuscatului exista vorba, noi muncim noi nu gandim, si aici apare si prostia asta, e terenul meu, bine al unor prieteniii, dincolo de Siret nu e de al nostru , eee de al lor
  9
  9
  Raportează
 • postat de bolnavul
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 08:58
  62.231.94.***
  De ce la Metro si nu la Braila sau Tecuci ? Daca ai o problema medicala musai trebuie sa faci vreo 20km pana la spital. Foarte ,,destepte,, alegerile pentru locatii. Sa se darime o data toate garajele si maghernitele din oras si apoi poate se vor gasi locatii si pentru bolnavii de rand. E bataie de joc. O locatie buna era in zona Pietei Energiei, dar primaria s-a grabit sa vanda terenul ,,privatilor,,.
  Nu se gandeste nimeni la bolnavi si la rudele lor. Parca toata lumea are masini ori isi permit zilnic bani de taxiuri.
  11
  16
  Raportează
 • postat de Cristian
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 08:45
  5.13.162.***
  Eu știam ca pe 1 aprilie aveți articolele acelea gluma!
  Ce se mai construiește la Galați, de zici ca nu e adevărat! Centura mare, mica, drum express, spital, faleza, parc P-uri, și nici nu mai țin minte mai ce.
  Deja unele sunt legende. Altele le vor termina copiii noștri.
  7
  22
  Raportează
 • postat de Eu cu cine votez!?
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 08:20
  37.201.7.***
  Se apropie alegerile nu? Trebuie finantate firmele de partid ca altfel nu vin sponsorizarile in campanie. Stati linistiti ca nu avem noi norocul de un nou spital cum nici de aeroport sau autostrada nu am avut. Astfel de stiri trebuie date pe 1 aprilie.
  6
  26
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 06:48
  5.13.239.***
  La cate cartiere cu vile sau construit , ma mir ca au gasit un petec de pamant sa se faca spitalul
  6
  22
  Raportează
 • postat de Tot inainte ...tovarasi .
  Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 06:40
  108.245.201.***
  Aha ....vin alegerile . Asa s-a "facut" si aeroportul .....
  5
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.