Copiii născuți cu malformații cardiace vor fi operați în România

Copiii născuți cu malformații cardiace vor fi operați în România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operați în România, fără a fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări, ca urmare a Acordului de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România. În țara noastră, se nasc anual aproximativ 2.500-3.000 de copii cu probleme cardiace.

Programul de cooperare, care a început în anul 2013 și trebuia să se încheie pe 31 iulie 2022, are două componente, una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România, iar cealaltă de pregătire profesională în Italia a personalului medical din țara noastră, în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice, arată Ministerul Sănătății (MS), într-un comunicat de presă.
Intervențiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” din București și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara.
Din anul 2013 și până în prezent, au fost realizate 1.462 de intervenții în cadrul programului de cooperare, conform raportărilor spitalelor. De asemenea, au fost pregătiți 140 de profesioniști din domeniul Sănătății. Prelungirea acordului a fost încheiată între autoritățile din România și partea italiană, pe 25 ianuarie.
„În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătăţii a multumit părții italiene pentru sprijin și a felicitat echipele de profesioniști români pentru munca depusă. De asemenea, a subliniat necesitatea sustenabilității acestui program, care trebuie să ducă, până în anul 2025, la constituirea unor echipe complete de specialiști români care să poată efectua toate tipurile de intervenții chirurgicale cardiace necesare copiilor din țara noastră”, mai arată MS.
La rândul lor, specialiștii italieni au subliniat importanța acordului încheiat și și-au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training si de asistență tehnică și pentru alte patologii pediatrice în care, în România, există deficit de specialiști.

Citit 614 ori Ultima modificare Joi, 27 Ianuarie 2022 00:46

1 comentariu

 • postat de ...efertiti
  Joi, 27 Ianuarie 2022 20:01
  95.77.107.***
  pentru fotea investitorul si nikita/nica/sandu etc, investitorii in sanatatea galatenilor - "centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara.". Nu pe centura galatilor ci doar in centre...!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.