Stresul ne lasă fără vitamina C

Stresul ne lasă fără vitamina C
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Mai ales în sezonul răcelilor, un sistem imunitar puternic are nevoie de vitamina C pentru a se fortifica. Prea multă cantitate din această vitamină poate determina agitaţie şi insomnii, în timp ce lipsa acesteia provoacă oboseală şi dureri de oase. Care este cantitatea optimă de care avem nevoie şi care sunt cele mai la îndemână surse de vitamina C.

Vitamina C este unul dintre cei mai importanți nutrienți, de care avem nevoie pe tot timpul anului. Aceasta pentru că este implicată în creşterea imunităţii organismului şi în prevenţia anumitor forme de cancer, dar nu numai atât. Această vitamină este şi parte a procesului de producere a neurotransmiţătorilor - substanţe care permit transmiterea semnalelor nervoase, în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic, în neutrralizarea radicalilor liberi, potrivit adevarul.ro.

Totodată, ea facilitează absorbţia fierului în tubul digestiv. Necesarul de vitamina C este între 60 şi 90 de miligrame pe zi, dacă este vorba despre copii, şi de 110 şi 120 de miligrame pe zi, pentru adolescenţi şi adulţi. Fumătorilor li se recomandă un aport mai mare, şi anume 135 de miligrame în fiecare zi. În condiţii de stres, vitamina C se consumă mai repede. Principalele surse alimentare de vitamina C sunt fructele şi legumele crude, dar şi cartofii. Citricele, fructele de pădure, pepenele galben, conopida şi ardeii sunt alte variante la îndemână.

Important de reţinut este că vitamina C oxidează foarte repede şi este foarte sensibilă la căldură şi la ultraviolete. Carenţa de vitamina C se manifestă prin oboseală, prin dureri de oase, prin gingivită, edeme sau prin predispoziția spre hemoragii, în timp ce supradozarea provoacă agitaţie şi insomnii. Cu toate acestea, surplusul de vitamină C nu este un pericol pentru sănătate, fiindcă aceasta nu este stocată în organism, excesul fiind eliminat prin urină.

Citit 974 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Februarie 2022 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.